Fidesz: szándékainktól nem térünk el

"A szándékainktól nem térünk el" a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait módosító törvénnyel kapcsolatban - mondta az Alkotmánybíróság (Ab) által hatályában felfüggesztett jogszabály egyik fideszes előterjesztője kedden Budapesten.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója újságírókkal azt közölte, az Ab sem a törvény szellemét kifogásolta, és ha a testület javaslatot tesz a jogszabályban szereplő garanciák szélesítésére, azt a kormánytöbbség teljesíti.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett "a módosítás egyik kiváltó okára, a Vizoviczky-ügyre", amely - mint mondta - a rendőrkorrupció egyik legnagyobb hatósági felszámolása volt. Hozzáfűzte, az üggyel kapcsolatban bontakozott ki a vita a meglévő gyakorlat helyességéről, amely szerint ha valaki átesik a munkájához előírt nemzetbiztonsági átvilágításon, akkor öt évig nem vonják ellenőrzés alá. Ez vezetett oda, hogy magas rangú rendőri vezetők korrupciós ügyekbe keveredtek - fűzte hozzá.

Kocsis Máté közölte, az Ab várhatóan a titkos információgyűjtés és az évenkénti kétszer harmincnapos adatszerzés lehetőségének garanciális körét bővítené. A politikus emlékeztetett arra: "a sokat támadott" alkotmánybírósági törvény teremtette meg annak lehetőségét, hogy a testület a jogszabály hatálybalépését függessze fel.

A nemzetbiztonsági ellenőrzés ügyében Szabó Máté ombudsman fordult az Ab-hez, kifogásolva, hogy nem csupán az ellenőrzés alapjául szolgáló jogviszony létrejöttét megelőzően, hanem fennállása alatt is, folyamatosan lehet nemzetbiztonsági ellenőrzés. Az Ab megkezdte a törvény vizsgálatát, de a vitatott rendelkezések augusztus 1-jei hatálybalépéséig érdemi elbírálás már nem lehetséges.

A testület kedden azt közölte az MTI-vel, átmenetileg felfüggesztette a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait módosító törvény egyes rendelkezéseinek hatálybalépését, mert azok súlyosan korlátozzák a magánélet sérthetetlenségét, és valószínűsíthetően alaptörvény-ellenesek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.