Fidesz: mérsékeljük a kiskeresetűek adóterheit

A legalacsonyabb jövedelmű családok számára kedvező, hogy 2014-től az egészségügyi és nyugdíjbiztosítási járulékok után is igénybe vehetik a családi adókedvezményt – közölte Rogán Antal.

A Fidesz-frakció üdvözli a kormány jövő évi adócsökkentési terveit, hiszen a 2014-es adótörvények jelentősen mérséklik a kiskeresetű családok adóterheit - olvasható abban a közleményben, amelyet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője juttatott el az Országos Sajtószolgálathoz.

A politikus kijelentette: a 2014-es év a kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz. A legalacsonyabb jövedelmű családok számára kedvező, hogy 2014-től az egészségügyi és nyugdíjbiztosítási járulékok után is igénybe vehetik a családi adókedvezményt. Ezzel a legalacsonyabb keresetűek köréből 260 ezer család jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest 53 milliárd forinttal több maradhat náluk. Az új adótörvényeknek köszönhetően egy minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő havonta több mint 4000 forinttal kereshet ezentúl többet, ugyanez három gyermek esetén 16 ezer forint. Egy 6 éves gyakorlattal rendelkező, három gyermeket nevelő pedagógus közel 25 ezer forinttal magasabb jövedelemhez jut 2014-től.

Rogán Antal közleménye így zárul: a kormány adócsökkentési terveit, melyek elsősorban a kiskeresetű családok mindennapjait könnyítik meg, a Fidesz-frakció támogatni fogja.

KDNP: jó úton halad a kormányzat

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a családi adókedvezmény kiszélesítése éppen azoknak ad kapaszkodót, akik a társadalom legnagyobb terheit viselik. Ezt a kisebbik kormánypárt közölte pénteken az MTI-vel a vonatkozó kormánydöntésre reagálva.

A KDNP üdvözli a kormány határozatát, miszerint a jövőben a kiskeresetű gyermekes családok az eddiginél sokkal nagyobb mértékben tudják igénybe venni a családi adókedvezményt - írták közleményükben. Véleményük szerint ezzzel megvalósul azon törekvésük, hogy a többgyerekes családok élete könnyebb legyen, és ne jelentsen potenciális elszegényedést a gyermekvállalás.

Kifejtették: a demográfiai válságból kivezető utat csak kiszámítható, és a családok helyzetén folyamatosan javító családpolitikával lehet kitaposni. Ezen az úton egy újabb lépés a családi adókedvezmény kiszélesítése.    Mint írták, hisznek abban, hogy jó úton halad a kormányzat, miközben a szolidaritás elve mentén segíti a rászorulókat, csökkenti a rezsiköltségeket és orvosolni kívánja a demográfiai válsághelyzetet is.

A kormányszóvivő a kabinet legutóbbi, a 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntéséről pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón számolt be. Giró-Szász Andárs elmondta: jövőre már az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető az eddigi családi adókedvezmény. Hangsúlyozta: ezzel az adó-, illetve járulékmegtakarítás a kiskeresetűek esetében a bruttó bér 16 százalékáról annak 33 százalékára emelkedik. Közölte azt is: az intézkedés mintegy 260 ezer családot érint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.