Fidesz: Más rendszer lesz

Örülnek az ellenzéki pártok a Fidesz 'nemzeti együttműködésre' tett sajátos ajánlatának - Mesterházy még meg is hatódott.

Mintegy fél óra alatt véget ért a parlamentbe jutott pártok képviselőinek első egyeztetése pénteken az Országházban az új Országgyűlés alakuló üléséről, a Fidesz-KDNP javaslatára a megbeszélések május 5-én folytatódnak.

A köztársasági elnök által kezdeményezett találkozó nyilvános volt, részt vett rajta a pártok képviselői mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársa, valamint az Országház vezetése is.

'Nemzeti' együttműködés?

Lázár János, a Fidesz leendő frakcióvezetője a találkozón bejelentette: a "nemzeti együttműködés jegyében" várják az ellenzék javaslatait az alakuló üléssel, a házvezetéssel és a bizottsági struktúrával kapcsolatban. Mint mondta, a "nemzeti együttműködés jegyében", a kétharmados többség birtokában szeretnék megismerni a leendő ellenzék álláspontját érdemi, tartalmi ügyekben. "Más rendszer lesz a jövőben" - fogalmazott.

A mintegy fél óra után véget ért megbeszélés elején a pártok így csupán arról egyeztek meg, hogy mi legyen a képviselői adatlapok tartalma, kilenc legyen a titkos szavazáshoz szükséges jegyzők száma, az alakuló ülésen már csak a hiányzó mandátumokat igazolják, és hogy a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi bizottsági tagok mindegyikét vessék alá C-típusú átvilágításnak.

Himnusszal indul

A parlamentbe jutott pártok egyeztetnek
egyeztetnek a pártok

Az ülést vezető Soltész István, az Országgyűlés főtitkára elmondta: a házszabály rendezi az alakuló ülés feladatait, ezt az előzetes napirendtervezet tükrözi. Az eddigi hagyományok szerint az alakuló ülésen elhangzik a Himnusz és a Szózat, történelmi zászlók mellett történik az ülés, és meg kell beszélni a meghívottak körét.
Kitért arra is, a szokások szerint az alakuló ülésen beszédet mond a köztársasági elnök, a korelnök, megválasztása után az új házelnök, a jelenlegi kormányfő, illetve a miniszterelnök-jelölt is.

Lázár János ismét szót kért, és azt mondta: az alkotmány rögzíti az alakuló ülésen a köztársasági elnök jogait és kötelezettségeit, ezt tiszteletben tartják. A házszabály is tartalmaz az alakuló ülésre vonatkozó rendelkezéseket is, és figyelembe kell venni az erre vonatkozó alkotmánybírósági határozatot is - közölte. A Fidesz leendő frakcióvezetője leszögezte, szeretnék minden egyes részletkérdésben megvárni az ellenzék véleményét, amely írásban és szóban is megteheti javaslatait. Közölte: ezért május 5-én, délután 3 órakor tartanák a következő megbeszélést.

Mesterházy meghatódott

Mesterházy Attila, az MSZP-frakcióvezetője úgy fogalmazott: "mélyen meghat ez a nyitottság". Mint mondta, reméli, hogy a Fidesz kormányzása idején is ez a nyitottság lesz tapasztalható annál fontosabb kérdésekben is, mint hogy "bejön-e a zászló", ki hány percben beszél. Az MSZP élni fog a tartalmi javaslatokkal, de a felkínált napirendtervezet is elfogadható a köztársasági elnök és parlament hivatala szemben mutatott tisztelet miatt is - fogalmazott.

'Más rendszer lesz'

Lázár János az ülés végén úgy fogalmazott: világos az álláspontjuk, "más rendszer lesz a jövőben" a szándékaik és a kapott felhatalmazás alapján, mint az elmúlt húsz esztendőben volt. Nem diktátumot tesznek le az ellenzék elé - fogalmazott. Hozzátette, az alakuló ülés napirendjében vannak fontos tartalmi kérdések is, ilyen a bizottsági struktúra kérdése.

Gyors változás

Az Országház Delegációs termében tartott nyilvános, mintegy 30 perces megbeszélést követően a fideszes Lázár János újságíróknak azt nyilatkozta, a Fidesz a KDNP-vel egyeztetve "a nemzeti együttműködés rendszerének" első lépéseként azzal a javaslattal élt, hogy a parlamenti kétharmad birtokában várja a parlamenti egyharmad kezdeményezéseit az Országgyűlés alakuló ülésével, a parlament munkájával, a bizottsági struktúrával kapcsolatban. A Fidesz leendő frakcióvezetője szerint "láthatóan az MSZP képviselőit ez meglepte, nem az együttműködés, hanem a diktatórikus kormányzás volt eddig rájuk jellemző a parlament alakulása kapcsán is". Hozzátette, reméli, hogy "gyors változáson eshetnek majd át", és tudomásul veszik, hogy egy új rendszer kiépítésében a Fidesz szeretne mindenki segítségére, támogatására számítani. A nemzeti együttműködés jegyében szeretnék a parlamentben is megteremteni az ország újjáépítésének feltételeit - jegyezte meg. A fideszes politikus közölte, megérkezésük után határozottan kérték, hogy a tárgyalássorozat nyilvános keretek között történjen az elmúlt húsz év szokásaival ellentétben. A magyar Országgyűlés működéséről nem zárt körben, "politikai mutyikkal" kell megállapodni, hanem a nyilvánosság teljes bevonásával - fogalmazott Lázár János. Hangsúlyozta, a Fidesz tiszteletben tartja a köztársasági elnök kezdeményezését a tárgyalássorozatra, és tiszteletben tartja azt is, hogy az államfő mikor, milyen időpontra fogja összehívni az Országgyűlés alakuló ülését.

MSZP: Nem szólunk bele, hogy Orbán hányas cipőt hordjon

Az MSZP az alakuló ülés technikai kéréseibe nem akar beleszólni, elfogadja a szokásjogot, de az új Országgyűléssel kapcsolatos tartalmi ügyekben lesznek javaslatai - derült ki Mesterházy Attila és Lendvai Ildikó szavaiból az egyeztetés után. A szocialisták frakcióvezetője szerint a Fidesz által javasolt május 5-i következő egyeztetésre lesznek konkrét javaslataik, de ezekről egyelőre nem akart beszélni. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: örömmel veszik, hogy nem diktátumként kell a parlament alakuló ülését végigcsinálni. Lendvai Ildikó ehhez annyit tett hozzá, az MSZP jóhiszeműen feltételezi, hogy az egyeztetés tartalmi kérdésekről szól. Nem kívánunk beleszólni abba, hogy hány fanfár legyen az ülésen és a leendő miniszterelnök hányas cipőt hordjon, de tartalmi javaslatainkat kialakítjuk - jelezte. AZ MSZP távozó elnöke kitérő választ adott a parlamenti alelnöki posztra vonatkozó kérdésre.

Jobbik: Viselkedjenek demokratikusan

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke és kijelölt frakcióvezető-helyettese újságíróknak nyilatkozva elmondta: örülnek annak, hogy a Fidesz-KDNP az eddigi szokásoktól eltérően a lényeges kérdésekben nem egy előre eldöntött javaslattal érkezett a megbeszélésre, hanem várja az ellenzéki frakciók véleményét is. A brüsszeli mandátumáról lemondó, a Jobbik által parlamenti alelnökké is jelölni kívánt politikus ugyanakkor megjegyezte, bíznak abban, hogy a leendő kormánypártok nem csak a javaslatkérések alatt viselkednek demokratikusan, hanem a viták, és a döntések alatt is figyelembe veszik az ellenzéki javaslatokat. Hozzátette: a Jobbik konkrét elképzeléseiről szerdáig írásban tájékoztatják a parlamenti pártokat.

LMP: Lehet új bizottság?

Az LMP szóvivője, Schiffer András úgy fogalmazott, örültek annak, hogy a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, szakítani kívánnak az elmúlt húsz év gyakorlatával és meghallgatják az ellenzék javaslatait is. Hozzátette, azon viszont meglepődtek, hogy például az alakuló ülés napirendjéről vagy az ülésrendről nem tudtak érdemben beszélgetni. Úgy vélekedett, hogy a Fidesz-KDNP vagy nem készült fel, vagy belül vannak vitáik. Kijelentette, hogy ők készültek a bizottsági struktúrával kapcsolatos vitára, és szeretnének egy új bizottság létrehozására javaslatot tenni. Azt, hogy milyen bizottságról van szó, nem árulta el. Annyit elmondott, hogy az LMP számára a környezetvédelem, az emberi jogok, az oktatás és a foglalkoztatás területei preferenciát élveznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.