Fidesz: ha a baloldalon múlna, nyugdíj se volna

Láttuk, mi lett a következménye annak, ha a bukott baloldalnál van az állami nyugdíjkassza kulcsa, hiszen a nyugdíjvagyont külföldi, profitéhes nyugdíjpénztárakhoz irányították át - közölte ma Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő. A DK erre azt mondta: a Fidesz már megint hazudik.

A Fidesz szóvivője szerint a baloldal kormányra kerülése esetén a munkavállalók semmilyen állami gondoskodásra nem számíthatnának idős korukban, csak az egyéni jövedelmi helyzetükön múlna, mennyi a nyugdíjuk. Zsigó Róbert vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) programjára reagált, amely szerint eltörölnék a kötelező nyugdíjkorhatárt, és államilag vezetett egyéni nyugdíjszámlákat hoznának létre.

A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: "se nyugdíj, se nyugdíjemelés nem lenne, ha a baloldalon múlna". Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök javaslata alapján mindenki csak annyi nyugdíjat takaríthatna meg, amennyit a jövedelme megenged, így a kiskeresetűekre létbizonytalanság várna idős korukra, sőt "sokaknak a végkimerülésig kellene gürcölniük" - mondta Zsigó Róbert, aki szerint, ha a baloldalon múlik, a munkavállalóknak, a nyugdíjasoknak biztosan fájni fog.

Az államilag vezetett egyéni nyugdíjszámlákra vonatkozó DK-s tervet a kormánypárt szóvivője úgy értékelte: "egyszer már láttuk, hogy mi lett a következménye annak, ha a bukott baloldalnál van az állami nyugdíjkassza kulcsa", hiszen a megtakarítások jó részének "hűlt helye lett", a nyugdíjvagyont "külföldi, profitéhes nyugdíjpénztárakhoz irányították át".

A Gyurcsány-Bajnai-korszakban egyébként csak a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitellel tudtak nyugdíjat fizetni - fűzte hozzá. Zsigó Róbert szerint "a bukott baloldalon" semmi nem változott: "előbb mentegetik a bankokat, és óvnák az ő megtakarításaikat, illetve óvnák őket a terhektől, minthogy az egy életen át keményen dolgozó magyar emberek nyugdíjáról gondoskodnának".

DK: a Fidesz hazudik

Megszoktuk, hogy ha a Fidesz megszólal, hazudik minden politikusuk. Most éppen Zsigó Róbert nyilatkozata igyekezett félrevezetni a közvéleményt a DK egyéni nyugdíjszámláról szóló javaslatáról - írja közleményében
Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője.

Szerinte visszataszító, amikor egy fideszes aggódik a nyugdíjakért. Bármelyikük teszi, olyan pártot képvisel, amelyik ellopott háromezer milliárd forintnyi magánnyugdíjat. Felélték százezrek, idős korukra tartogatott megtakarításait. Az Orbán-kormány idején rosszabbul élnek az idős emberek. Nőttek a rezsiköltségek és az élelmiszerárak, zuhant az életszínvonal.

Mint írja, a Demokratikus Koalíció javaslata, hogy kellő járulékfizetés után 55 éves kor felett bárki megfontolhatja nyugdíjba vonulását, idősek százezreit mentheti meg a munkájuk esetleges elvesztése esetén rájuk váró szegénységtől, a szociális segélyből való tengődéstől. Hadd jegyezzük meg, a Fidesz korábban maga is az egyéni számlák hívének mutatta magát, de szakmai és politikai kompetenciája is hiányzott a megvalósításhoz. Helyette a lopást választották.

A DK azt is vállalja, hogy az Orbánék által ellopott magánnyugdíjpénzeket jóváírja ezeken a saját számlákon. Az einstandolással ugyanis az Orbán-kormány nem csak lopott, hanem megsértette a magántulajdon szentségét is. A DK által kínált javaslat átláthatóvá teszi a rendszert, tervezhetővé válik az emberek jövője - zárul Gréczy Zsolt közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.