Fidesz: fordulat nélkül nincs fordulat

Magyarországon beruházásközpontú válságkezelésre van szükség, ugyanakkor politikai fordulat nélkül, új kormány nélkül nem lehet gazdaságpolitikai fordulat - jelentette ki Matolcsy György, a Fidesz szakpolitikusa az ellenzéki párt pénteki konferenciáján.

Matolcsy György a Szabad Európa Központ Magyarország többre képes című vitasorozatának konferenciáján arra figyelmeztetett, hogy Magyarország "drámai helyzetben van", mert egyszerre van jelen egy belső gazdasági, politikai, erkölcsi válság és egy globális pénzügyi-gazdaság válság.

Az Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint ebben a helyzetben Magyarország számára a beruházásközpontú válságkezelés a lehetőség.  Mint mondta, ahhoz, hogy a magyar vállalkozások tömegesen éljenek a beruházás lehetőségével, teljeskörű, radikális adócsökkentésre, adó- és járulékreformra van szükség, valamint át kell rendezni az uniós forrásokat, úgy, hogy több pénz jusson a gazdaságfejlesztésre, és emelkedjen a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatása. Megjegyezte, hogy a miniszterelnök ugyan beszélt az adócsökkentésről, de még nem tudni, mit ért alatta. Emellett szerinte szükség lenne egy új, dinamikus növekedést
generáló hi-tech iparágra, ami a megújuló energia lehetne. Matolcsy György ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy hitelességre és bizalomra is szükség van, mert lehet, hogy egy éve még elég lett volna a válságkezeléshez a gazdaságpolitikai fordulat, de ma már nem elég.

"Politikai fordulat nélkül, új kormány nélkül Magyarországon nincs lehetőség gazdaságpolitikai fordulatra, enélkül nincs lehetőség egy teljeskörű adó- és járulékreformra, enélkül nem lesz beruházásközpontú válságkezelés" - jelentette ki a politikus, aki úgy vélte, hogy a válság addig bizonyosan eltart, amíg a politikai fordulat nem következik be. Arra is figyelmeztetett, hogy gazdaságpolitikai és politikai fordulat nélkül a jelenleg 8 százalék feletti munkanélküliség 10 százalék felett lesz egy éven belül.

Hangsúlyozta: Magyarország számára egyetlen olyan válságkezelő forrás sem nyílik meg, amit az unió vagy a világ országai használnak. Magyarország ugyanis fiskálisan nem tud élénkíteni, mert a kormány az államadósságot több mint 70 százalékra tornászta fel, monetárisan azért nem lehet élénkíteni, mert a 25 milliárd dolláros mentőcsomag keretei között erre nincsen lehetőség, a belső piac élénkítésére pedig korlátozott eszközök vannak.

Matolcsy György arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank "drámai hibát" követett el, amikor tavaly hirtelen 12 százalék fölé emelte a jegybanki alapkamatot, és akkor sem állította vissza 6-7,5 százalékos szintre, amikor bejelentették a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és az Európai Unió mentőcsomagját. Ha a mentőcsomaggal megszűnt a közvetlen pénzügyi csőd veszélye, akkor azonnal vissza lehetett volna térni egy normálisnak tekintett alapkamatra - vélekedett a szakpolitikus.

Szerinte a kormány 2002 közepétől 10-15 szarvashibát vétett, nem sikerült a konjunktúrát kihasználnia, 2006-ban hibásan próbálta orvosolni a rossz gazdaságpolitikát, majd tanácstalan volt a gazdasági válságot illetően, és félrekezelte azt. Ennek súlyos következményei lettek, Magyarország felzárkózási válságba került 2006-2007-ben, nem tudott csatlakozni az euróövezethez, meredeken csökkent a potenciális növekedés és emelkedett a munkanélküliség - tette hozzá.

Őry Csaba, a Fidesz EP-képviselője a foglalkoztatáspolitikáról szólva azt mondta: az új munkahelyekhez működő gazdaság kell, ehhez pedig növekedés és vállalkozásélénkítés. Arról is beszélt, hogy a közmunka nem oldja meg a problémákat, a szegénység bizonyos gondjait ideiglenesen megoldhatja, de tartósan nem terel a munkaerőpiac felé.

A vitasorozatnak ez volt a második konferenciája. Amint Schmitt Pál, a Fidesz EP-listavezetője elmondta, a konferenciasorozat célja a Fidesz európai parlamenti választási programjának megalkotása, ezt majd májusban mutatják be. A következő konferenciákon foglalkoznak majd a kutatás-fejlesztéssel, a vidékkel, a környezetvédelemmel, az uniós forrásokkal és a kultúrával is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.