Fidesz: Bajnai szabaduljon meg Draskovicstól!

A Fidesz szerint Bajnai Gordon kormányfőtől elvárható, hogy "megszabaduljon" Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől, aki "most már nagyon terhes a kormánynak" - közölte Balsai István, a párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten.

A politikus azzal a sajtóhírekben szereplő feltételezéssel összefüggésben mondta ezt, hogy a Draskovics Tibor által pénteken nyilvánosságra hozott felvétel - amelyről a tárcavezető azt állította, hogy politikai alapú terrorizmus előkészületeit jeleníti meg - valójában egy Bonyhádon történt bűncselekmény ügyében készült.

"Csak a vak nem látja, hogy két azonos felvételről van szó" - fogalmazott Balsai István, akinek sajtótájékoztatóján egy televízió képernyőjén ezt bizonyítandó egymás mellé raktak két képrészletet. A fideszes politikus az ügyről szólva úgy vélekedett, hogy egy minden eddiginél súlyosabb hazugság; Draskovics Tibor viselkedését pedig úgy jellemezte: "mindig van lejjebb".

Balsai István idézte az MTI két évvel ezelőtti tudósítását egy Tolna megyei rendőrségi sajtótájékoztatóról, ahol azt közölték, hogy átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantották a Bonyhád határában lévő búzatáblában lévő krátert. A fiatalok felfüggesztett szabadságvesztést kaptak tettükért.

Ezután a fideszes politikus közölte: a próbarobbantásról szóló információt pénteken mint a nyomozati anyag részét ismertették; majd idézte, hogy Draskovics Tibor ezen a sajtóértekezleten bemutatta azt a dvd-t, amelyen - a tárcavezető állítása szerint - az látható, hogy "a politikusok házainál felrobbantani tervezett robbanószerkezetet" működésbe hozzák, hogy így érzékeltessék erejét.

"Ehhez képest vasárnap este Draskovics Tibor azt mondta az egyik kereskedelmi televízió műsorában, hogy fogalma sincs arról, hogy mi látható azon az összevágott felvételen, amelyet pénteken állítólagos terroristák tesztrobbantásaként mutatott be" - folytatta Balsai István, aki megjegyezte: a miniszter ehhez azt is hozzátette, hogy neki nem is kell tudnia, mi van a felvételen, majd a vizsgálat után a szakértők előállnak a bizonyítékokkal.

A Fidesz várja a magyarázatot - közölte Balsai István. Draskovics Tibor pénteki tájékoztatóján egy olyan felvételt hozott nyilvánosságra, amelyről azt állította, hogy politikai alapú terrorizmus előkészületeit jeleníti meg.

Az ügyben Balsai István már szombaton közleményt adott ki, amelyben azt írta: felmerül a gyanú, hogy Draskovics Tibor bizonyítékokat hamisíthatott a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet ügyében, hogy tovább riogasson a szélsőjobboldali veszéllyel.
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) már szombaton közleményben utasította vissza azokat a feltételezéseket, amelyek szerint egy másik bűnügyben készült felvételek kerültek volna nyilvánosságra. Az NNI közölte: a Magyarok Nyilaival kapcsolatos képanyagot hozta nyilvánosságra a rendőrség pénteki sajtótájékoztatóján.

Az NNI a rendőrség honlapján szombaton közzétett közleményében hangsúlyozta: "tény, hogy a felvételt a terrorszervezet egyik tagjának számítógépén találta a szakértő. Nyilvánvaló a terrorszervezet és a robbantás végrehajtói közötti kapcsolat".
Azzal a sajtóhírekben szereplő feltételezéssel kapcsolatban, hogy egy Bonyhádon történt bűncselekmény ügyében készültek volna a nyilvánosságra hozott felvételek, a közlemény rögzíti: abban az ügyben a Tolnai Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozott, ám a robbantásról készített felvételeket nem találtak, azok soha nem kerültek a rendőrség, így az NNI birtokába sem.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője vasárnap sajtótájékoztatón azt mondta: pártja elvárja, hogy az igazságügyi és rendészeti miniszter még vasárnap nyilatkozzon arról, mi az igazság az általa bemutatott filmfelvételekkel kapcsolatban.

Az NNI helyettes szóvivője vasárnap az MTI-vel közölte: a nyomozó iroda továbbra is hangsúlyozza, hogy fenntartja szombati közleményében írtakat, és vállalja, hogy a témában szombaton és vasárnap megnyilatkozó országgyűlési képviselők személyesen is meggyőződhetnek a tájékoztatás hitelességét alátámasztó körülményekről és adatokról.

Csécsi Soma hozzátette: az országgyűlési képviselők, illetve a médiumok képviselői - az ügyészség engedélyezése után - a büntetőeljárási szabályok betartása mellett tehetik ezt meg.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészségi szóvivője vasárnap az MTI-nek megerősítette: a bemutatott felvétel az egyik gyanúsított számítógépéről került elő. Azért járult hozzá az eljáró főügyészség ezen felvétel illusztrációként történő bemutatásához, mivel ezt a kérdéses felvételt nem kívánja semmilyen módon bizonyítékként az ügyben felhasználni. "Az ügyészség nem állítja azt, hogy ezzel a felvétellel bármit a Magyarok Nyilai-üggyel kapcsolatban bizonyítani kívánna" - tette hozzá az ügyészségi szóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.