Fidesz: az áramfogyasztókkal töltetik fel a krízisalapot

A Fidesz szerint sok ezer forintot lopott el a kormány minden magyar családtól azzal, hogy az áramszolgáltatók extraprofitját "az MSZP választási pártkasszájába", a krízisalapba teszi.

Az áramszolgáltatóknál keletkezett ötmilliárd forintnyi extraprofit azt jelenti, hogy az emberek az áramszámláikra ennyivel többet fizettek be, mint amennyit kellet volna - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. Mint fogalmazott, ez az ötmilliárd forint az emberek, a fogyasztók pénze, amelyet vissza kellett volna adni nekik, mint jogos tulajdonosoknak.

Ezt Cser-Palkovics szerint kétféleképpen lehetett volna megtenni: vagy úgy, hogy a számlákon jóváírják vagy pedig visszafizetik. Ehhez képest az MSZP és a kormány úgy döntött, hogy a Magyar Energiahivatalon keresztül elvonják és a krízisalapba teszik a szolgáltatók extraprofitját.

"Ha nem lenne a krízisalap, ha nem lenne az MSZP választási kasszája, akkor a keletkezett extraprofitot, ötmilliárd forintot, ami sok ezer forint családonként, vissza kellett volna utalniuk a fogyasztóknak" - vélekedett a helyettes szóvivő.

A politikus szerint ráadásul már azzal is lelepleződött a Gyurcsány-Bajnai-korszak egyik hazugsága, hogy az energiahivatal áprilisban közölte: négy áramszolgáltatónál összesen több mint ötmilliárd forint extraprofit keletkezett. Ezzel ellentétben a kormány az SZDSZ-szel együtt tagadta ennek a pénznek a létét - jegyezte meg.

A Fidesz ezért felszólítja a kormányt,  hogy fejezze be a hazudozást a krízisalappal kapcsolatban, ne az emberek pénzéből akarja az MSZP pártkasszáját feltölteni, és fizesse vissza a fogyasztóknak a pénzüket.

Cser-Palkovics András - kérdésre válaszolva - arról is beszélt, hogy a Fidesz szerint a bankok egyoldalú szerződésmódosításának ügyében szeptember végéig tartó moratórium nem oldja meg az emberek problémáit, hiszen nem ad választ arra, mi lesz azután.

Azzal összefüggésben beszélt erről, hogy Bajnai Gordon kormányfő a bankvezetőkkel folytatatott pénteki tárgyalása után bejelentette:  szeptember végéig tartó moratóriumban állapodott meg a kormány a bankokkal az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében. A  miniszterelnök elmondta, szeptember elejéig elkészítik a bankok magatartási kódexét és annak elfogadása után ez alapján működnek a  PSZÁF fokozott fogyasztóvédelme mellett.

A Fidesz helyettes szóvivője úgy vélekedett: azzal, hogy az MSZP minden nap tart egy sajtótájékoztatót erről a témáról, senki helyzetén nem segít. Pénteken is kiderült, hogy az adósok védelmére hozott törvény pontatlan és hibás.

Álláspontja szerint az emberek érdemi intézkedéseket várnak a kormánytól. Az emberek nem moratóriumot várnak, hanem azt, hogy csökkenjenek a hiteleik törlesztőrészletei, erre azonban pénteken sem született semmilyen megnyugtató megoldás - közölte Cser-Palkovics András.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.