Fidesz: adják vissza a miniszterek a felvett jutalmakat

Felszólította a Fidesz szerdán a minisztereket és államtitkárokat, hogy azonnal fizessék vissza felvett jutalmukat. azt kifogásolja a legnagyobb ellenzéki párt, hogy miközben tombol a válság, az emberek egyre nehezebben élnek, a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok busás jutalmakat tesznek zsebre.

Balsai István, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy miközben tombol a  válság, az emberek pedig egyre nehezebben élnek, a miniszterek, az  államtitkárok és a szakállamtitkárok busás jutalmakat tesznek  zsebre.
A Blikk szerdai számában azt írta, hogy Gyurcsány Ferenc  kormányfő az elmúlt években a miniszterek és államtitkárok  jutalmazásának visszafogását kérte, tavaly mégis több mint 58 millió  forint jutalmat kapott különböző jogcímeken 21 miniszter és  államtitkár.

Balsai István a napilap adataiból idézve úgy fogalmazott:  meghökkentő, hogy Szűcs Erika, az a miniszter, aki a  foglalkoztatáspolitikáért és a szociális ügyekért felel, 3,88 millió  forint jubileumi jutalmat vett fel. (A szociális tárca közlése  szerint Szűcs Erikát szolgálati ideje feljogosítja a jubileumi  juttatásra.) A Blikk szerint a szociális tárca szakállamtitkárai  közül négyen kaptak jutalmat, összesen több mint 11 millió forintot.

A fideszes politikus kifejtette: a listát a Pénzügyminisztérium  tisztviselői vezetik. Közülük a legtöbbet, 6,21 millió forintot  Karácsony Imréné szakállamtitkár kapta, aki az egész listát nézve is  a legtöbb pluszpénzt vette fel.

A pénzügyi tárcától került ki a "toplista" második és harmadik  helyezettje is: Kovács Álmos szakállamtitkár 4,7 millió, míg Csáky  Bernadett szakállamtitkár - Szilvásy György titokminiszter felesége  - 4,6 millió forintos jutalmat vett fel - sorolta Balsai István.
A Blikk beszámolt arról is, hogy Szűcs Erikán kívül Kiss Péter  kancelláriaminiszter jubileumi juttatás címén 2,59 millió, míg  Szekeres Imre honvédelmi miniszter különjuttatásként 1,15 millió  forintot kapott tavaly.

Balsai István elmondta: lassan már több mint fél éve jelentette  ki Gyurcsány Ferenc, hogy önmérsékletet kér kormánya tagjaitól,  beleértve ebbe a jutalmakat, a prémiumokat és egyéb, fizetésen  kívüli juttatásokat. A magyar állam tulajdonában lévő vállalatok  vezetői prémiumainak, valamint jutalmainak esetében is moratóriumot  akart bevezetni.

Akkor azt mondta a miniszterelnök - folytatta az ellenzéki  képviselő -, hogy néhány héten belül be fognak számolni arról, mi  lett ezeknek a figyelmeztetéseknek az eredménye, azonban "még mindig  nem tudjuk, hogy a mesés fizetésű állami vezetők valójában ezzel a  figyelmeztetéssel mit tettek".

Budai Bernadett kormányszóvivő szerda délutáni tájékoztatóján  azt közölte, hogy tavaly október vége, a miniszterelnök erre  vonatkozó bejelentése óta egyetlen kormánytag sem kapott év végi  jutalmat. A jubileumi juttatás, a projektprémium és a céljuttatás  viszont adott esetben továbbra is járhat az állami vezetőknek -  mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.