Fidesz: A kormány teljesítette az időseknek tett vállalásait

Az idősek világnapjáról emlékeztek meg kedden napirend előtt az Országgyűlésben, emellett szó volt a Magyar Gárdáról, egy győri beruházásról és a budapesti közlekedésről.

Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) az idősek világnapjáról emlékezett meg, véleménye szerint az idős felnőttek nagy mértékben hozzá tudnak járulni a társadalom fejlődéséhez. Elmondta, hogy a Földön több mint hatszázmillió hatvan év feletti él, 2050-re az idősek száma elérheti a kétmilliárdot, így a következő időszak egyik legnagyobb kihívása ez a kérdés lesz. A kormánypárti politikus szerint az aktív időskor, vagyis az időskori kiteljesedés a meghatározó az időspolitikákban.

Felidézve a kormány időseket érintő intézkedéseit azt mondta: megmentették a nyugdíjkasszát, megőrizték a nyugdíjak vásárlóértékét, emellett volt rezsicsökkentés, bevezették a nők számára a kedvezményes nyugdíjat.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára utalt arra, hogy 2009-ben egyezséget kötöttek az idősügyi szervezetekkel, az abban foglaltakat pedig teljesítették. Kitért arra, hogy az idei, 5,2 százalékos nyugdíjemelés vásárlóértéken közel 4 százalékos emelést jelent.

Nyakó István (MSZP) emlékeztetett arra, hogy a 2009-ben a bíróság feloszlatta a Magyar Gárda mozgalmat. A feloszlatás óta a Jobbik többször tanúbizonyságot tett, hogy támogatja ezt a mozgalmat - hangoztatta az ellenzéki képviselő, aki azt tudakolta, igaz-e az a mondás, hogy aki a Jobbikra szavaz, az Orbánt tartja hatalomban. Azt kérte, hogy a kormány vizsgálja meg, feloszlatható-e a Jobbik a Magyar Gárda támogatása miatt.

Az Országgyűlés levezető elnöke, a jobbikos Balczó Zoltán szerint a képviselő felszólalása tárgyi tévedéseket tartalmazott.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a szocialista politikus szánalmas kísérletet tett arra, hogy összemossa a pártokat. Kijelentette, a Fidesz-KDNP nem írt alá parlamenti dokumentumot a Jobbikkal, mint ahogy az MSZP tette ezt.

Véleménye szerint az MSZP-nek inkább arról kellene beszélnie, hogy nem működik együtt a vasárnapi tüntetést szervező szervezettel. Szerinte a demonstráción történtek súlyosan sértették az emberi méltóságot. Egy táblagépen felmutatott egy fotót, amelyen állítása szerint Török Zsolt, az MSZP szóvivője volt látható a vasárnapi tüntetésen. (Aznap a Szolidaritás szervezett megmozdulást Budapesten.)

Az államtitkár közölte, a Magyar Gárda az MSZP és az SZDSZ kormányzása idején jött létre, a jelenlegi kormány pedig törvényi eszközökkel lépett fel ellene.

Osztolykán Ágnes (LMP) arról beszélt, hogy a kormány szétverte a kulturális örökség védelméért felelős intézményrendszert, így nincs, aki megakadályozná, hogy a Fidesz-közeli cégek szétrombolják kulturális örökséget. Elmondta, hogy Győrben a Dunakapu téren egy kulturális emlékhelyet rombolnak le, hogy parkolóházat építsenek, a beruházó pedig a Közgép és a Strabag alkotta konzorcium.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszámolt arról, hogy a tervek szerint a téren feltárt erőd romfalait is bemutatják, a parkolók elrendezése további romfalak bemutatását is lehetővé teszi. A kormányhivatal által kiadott építési engedély rögzíti, hogy a garázsszinten régészeti feltárást kell végezni, és ennek bemutatása az eredeti tervek módosítását teheti szükségessé.

Kontur Pál (Fidesz) azt mondta, az elmúlt három év után kijelenthetik, hogy a kormány teljesítette az időseknek tett vállalásait, a válság ellenére megőrizte a nyugdíjak vásárlóértékét. Az intézkedések közül felsorolta az 5,2 százalékos nyugdíjemelést, a nők kedvezményes nyugdíját, a kommunista diktatúra kiszolgálói extranyugdíjának megvonását, az áldozatok nyugdíjának megemelését, a gyógyszerárak csökkentését, a szociális tűzifaprogramot. Szerinte az idősek megélhetését ma ugyanazok - Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy - veszélyeztetik, akik 2010 előtt, a bukott baloldal eltörölné a rezsicsökkentést, bevezetné a nyugdíjadót.

Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy 2013-tól a nyugdíjak adóznának az előző kormány intézkedése miatt, amelyet a jelenlegi kormány törölt el. Arról is beszélt az idősek világnapján, nem elég, hogy csak az anyagiakra figyelnek, bár az is nagyon fontos.

Volner János (Jobbik) bírálta a budapesti közlekedésszervezést. Szerinte Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója úgy üzemelteti a fővárosi közlekedést, hogy tervezett dugók alakulnak ki. Hozzátette: Vitézy Dávidnak meggyőződése, minél nagyobbak a dugók, annál többen szállnak át a tömegközlekedésre.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt kérdezte a képviselőtől, miért gondolja, hogy egy fővárosi vezetőnek valamilyen személyi érdeke fűződik ahhoz, hogy rossz munkát végezzen. Véleménye szerint a verseny nem a kötött pálya és a közúti közlekedés között van, hanem az egyéni és a közösségi közlekedés között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.