Fidesz: A holokauszt és Trianon nem játszhatók ki egymás ellen

A Fidesz visszautasítja a Jobbik antiszemita megnyilvánulásait a Józsefvárosi pályaudvar holokauszt-emlékhellyé alakítása kapcsán.

"A Fidesz visszautasítja az olyan antiszemita retorika használatát a tervezett 2014-es holokauszt-emlékév kapcsán, amelyet Novák Előd engedett meg magának az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának 2013. október 14-i ülésén" - írta közleményében L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke.

 A Jobbik képviselője holokausztiparnak és a közpénzek elherdálásának nevezte a kormány szeptemberben bejelentett döntését a Józsefvárosi pályaudvar holokauszt-emlékhellyé alakításáról és a 2014-es megemlékezéseket szolgáló civil alap létrehozásáról. A kormányzat 1,5 milliárd forintot szándékozik pályázati úton helyi megemlékezésekre fordítani a tragikus események 70. évfordulóján, a beérkező pályázatok rangsorolására pedig az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságát kérte fel.

"Az ez ellen felszólaló, és egyúttal a holokausztnak áldozatul esett honfitársaink emlékét megsértő képviselő szélsőséges megnyilvánulásait határozottan visszautasítjuk" - fogalmazott L. Simon László, hangsúlyozva: "a magyarság olyan tragédiái, mint a trianoni döntés és a holokauszt, nem állíthatók szembe egymással, nem játszhatók ki egymás ellen".

L. Simon László közölte: "a holokausztról való méltó megemlékezés – Novák Előd állításával szemben – nem a kollektív bűnösség sulykolását szolgálja, hanem ahhoz járul hozzá, hogy hasonló tragédiák ne fordulhassanak elő a jövőben." Leszögezte: "elfogadhatatlannak és felháborítónak tartjuk, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a Parlamentben, vagy annak valamely bizottsági ülésén, és ez ellen, ahogy eddig is, úgy a jövőben is határozottan fel kívánunk lépni."  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.