Fidesz: a földtörvény bírálói a spekulánsok és baloldaliak oldalán állnak

Az új földtörvény véget vet a baloldal mögött álló zöldbárók, nagybirtokosok és spekulánsok korszakának - véli a Fidesz frakciója. Az MSZP szerint ez nem igaz, a legnagyobb földeket ugyanis fideszes oligarchák használhatják.

A magyar termőföld ma Magyarország új Alaptörvényének és az új földtörvénynek köszönhetően végre alkotmányos védelem alatt áll és radikálisan visszaszorul a nagybirtokok száma a családi gazdaságok javára - írja az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke a Fidesz-frakció nevében.

Mint fogalmaz, az új földtörvény garantálja, hogy a magyar föld  tíz hónap múlva – a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is – a magyar gazdáké és családi gazdaságoké legyen, ezzel véget vet a baloldal mögött álló zöldbárók, nagybirtokosok és spekulánsok korszakának.

Szerinte radikálisan lecsökkenti a társas vállalkozások által használható földterület nagyságát és az így felszabaduló földterületet a helyben lakó gazdálkodóknak juttatja. Nem juthatnak magyar földhöz az átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságok és nem léphetnek életbe a spekulánsok érdekeit szolgáló zsebszerződések sem. Aki ez ellen van, az a spekulánsok és a baloldali nagybirtokosok oldalán áll - zárul a közlemény.

MSZP: a legnagyobb földeket fideszes oligarchák használhatják

Font Sándor összevissza beszél - így reagált a képviselő szavaira Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Mint fogalmaz, miután pártja, a Fidesz eldöntötte, hogy tönkreteszi a magyar mezőgazdaságot, már csak egy kérdés maradt: az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnöke szándékosan beszél félre, vagy tényleg ennyire nem érti, hogy miről szól az új földtörvény?

Szerinte a legnagyobb földterületeket Font Sándor állításával ellentétben fideszes oligarchák használhatják a következő negyven évben. Ennél jóval rövidebb idő alatt a törvénnyel tönkretett cégek dolgozóinak tízezrei kerülnek utcára, majd könyöröghetnek segélyért, vagy 47 ezer forintos közmunkáért. Állattartó telepek tömegei zárnak majd be, csakúgy, mint a 90-es évek elején. A kis területeket használó családok, éppúgy mint az állami földbérletpályázatoknál, ettől a kormánytól semmi jóra nem számíthatnak.

Font Sándor is inkább induljon el Kaskantyúra, és kérjen bocsánatot a tönkretett családi gazdálkodótól, majd ugorjon le Kajászóra, és magyarázza meg az ott élőknek, mennyire segíti ez a kormány a kistermelőket, vagy próbálja elmagyarázni Kishantoson, miért záratják be Európa egyik legjobban működő biogazdaságát. Tényleg ezt akarták? Gratulálunk - zárul a közlemény.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.