'A svédcsavart kivégeztük'

Miért menne Orbán Viktor egy autodaféra?" - reagált Navracsics Tibor arra, hogy a Fidesz elnöke elmegy-e az Idősügyi Tanács ülésére. A Fidesz "kivégezte" a svédcsavart, s a nőknek 40 év szolgálati idő után teljes nyugdíjat adnának.

"A svédcsavart kivégeztük" - fogalmazott Iván László, a Fidesz nyugdíjas tagozatának az elnöke az "Orbán Viktor képviseletében" mellette álló Navracsics Tibor frakcióvezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón. Melyen sokadszorra is fontosnak tartotta közölni: a Fidesz semmilyen modellben, svédmodellben sem gondolkodik. A különböző sajtóorgánumokban erről megjelent írásokat "hanisításoknak, torzításoknak nevezte".

Nyugdíjas otthon a III. kerületben
Nyugdíjas otthon a III. kerületben

Az, hogy a Fidesz svéd modellben gondolkodik, "kampánycumi", "üveggyöngy", mellyel a szocialisták, Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt megtéveszti a nyugdíjasokat - fogalmazott a fideszes képviselő, aki határozottan visszautasította azt is, valaha is egyetértettek volna azzal; legyen 70 év a nyugdíjkorhatár.

Munkatársunk kérdésére, miszerint Mesterházy Attila Ma reggel című műsorában egy 2007-es, a KDNP által előterjesztett parlamenti tervezetet idézett, melynek az indoklási részében szerepel a 70 éves korhatár, s mellyel akkor a bizottsági vitában Iván László is egyetértett, a Fidesz nyugdíjas tagozatának az elnöke úgy reagált: a bizottsági ülésen valóban egyetértését hangoztatta.

De - tette hozzá - csak "a tárgysorozatba vétellel" értett egyet, vagyis, hogy legyen róla parlamenti vita. Szintén lapunk kérdésére nem adott egyértelmű választ arra, hogy a Fidesz tervez-e bármilyen nyugdíj-korhatár emelést. Holott a köztévében kedden Iván László nem zárta ki ezt.

KDNP: van 70 év, de 62 is

A KDNP-s tervezet a svéd modell elemeit idézi - írta tavaly novemberben az origo internetes portál. Akkor az origo-nak a KDNP alelnöke, Mészáros József azt mondta, a fideszes elképzelés nüanszokban tér el a kereszténydemokratékától. A politikus ma sajtótájékoztatón cáfolta a 70 éves korhatár tervét. A KDNP javaslatában az szerepel, hogy az öregségi nyugdíj általános korhatára 62 év lenne a biztosítottak számára - hangoztatta. A

zt a KDNP-s politikus elismerte, hogy az indítványban valóban benne van a 70 év, ez azonban egy új ellátási forma, a nulladik pillér lenne. Ez azokra vonatkozna, akik valamilyen oknál fogva teljesen ellátatlanok, s egyébként nem kapnának nyugdíjat. Számukra vezetnének be egyfajta pótlólagos ellátási formát. Hozzátette: a hatályos nyugdíjtörvényben szerepel, hogy 2013-tól a nyugdíjak adókötelesek, s megszűnne a nyugdíjminimum.

Fidesz-garanciák

A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - a nők negyven évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül nyugdíjba mehessenek. A Fidesz elnöksége a nyugdíjas tagozat elnökségével közösen vállalt különböző garanciákat; a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédését a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzését, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozását.

Navracsics: Orbán Viktor miért menne el egy "autodaféra"?

Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón gyűlöletkempánynak nevezte a szocialista megnyilvánulásokat - és fizetett hirdetéseket - nyugdíjügyben. "A szocialisták most a nyugdíjasok számára kijelölték az első számú ellenséget, a Fideszt. S három millió nyugdíjast próbálnak megtéveszteni" - közölte a frakcióvezető.

Lapunk kérdésére, Orbán Viktor esetleg tervezi-e, hogy elmegy a a miniszterelnök által január 21-re összehívott Idősügyi Tanács ülésére, hogy ismertesse a Fidesz-álláspontot, Navracsics Tibor úgy reagált: nem beszélt erről a Fidesz elnökével. "Bajnai Gordon pártok felett álló válságkezelő miniszterelnök példátlan fogékonyságot mutatott Mesterházy Attila követelésére, s összehívta az Idősügyi Tanácsot, ahol egyfajta autodafét kívánnak rendezni" (a Fideszt illetően- a szerk.) - fogalmazott. Vagyis: Orbán Viktor nyilván nem megy el.

A sajtótájékoztatón arra, hogy mi a Fidesz nyugdíj-reform koncepciója, Iván László azt mondta: a programalkotás folyik, de nem publikus. A legfontosabb a bizalomépítés - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.