Fidesz-kormány csörte munkaügyben

A Fidesz szerint a munkanélküliség növekedésének megállítása érdekében a kormánynak a megszorítások helyett a sikeres európai gyakorlatot kellene átvenni - mondta Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt szakpolitikusa vasárnap, Budapesten.

Úgy fogalmazott: a kormánynak "csak alkalmaznia kellene a válságkezelés sikeres európai receptjét, vagyis brutális megszorítások helyett adót és kamatot kellene csökkenteni annak érdekében, hogy a vállalkozások ne kényszerüljenek tevékenységük visszafogására és munkavállalóik elbocsátására".

Hozzátette: a Fidesz úgy véli, ha a kormány nem tesz érdemi intézkedéseket, akkor a következő évben több mint százezer munkanélkülivel lehet számolni Magyarországon.

A Fidesz szerint az elmúlt időszak adatai is azt mutatják, kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket a munkahelyek megvédése érdekében - mondta a politikus, aki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) e hét csütörtökén közzétett adataira emlékeztetett. Eszerint novemberben 58 munkáltató, 3100 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tett a munkaügyi kirendeltségeken. Az ÁFSZ legfrissebb adatai alapján a csoportos létszámleépítéssel érintett munkavállalók száma 2000 fővel nőtt az előző hónaphoz képest; 2008-ban eddig ez a legmagasabb havi érték. A nyilvántartott álláskeresők száma a novemberi zárónapon 446000 fő volt, ami az előző hónaphoz képest 5 százalékos, az előző év azonos időszakához képest pedig 6,2 százalékos (26100 fős) növekedés.

A politikus megjegyezte: a munkanélküliség növekedésével párhuzamosan egyre jobban nyílik az olló az ország egyes régiói között, s a lemaradók egyre rosszabb helyzetbe kerülnek.

Bernáth Ildikó - egy kérdésre reagálva - példaként említette a Németországban pénteken elfogadott és januártól hatályba lépő 32 milliárd eurós konjunktúraélénkítő programot. Mint mondta, ennek része a gépkocsigyártás támogatása olyan módon, hogy a környezetvédelmi normákat betartó új autók után egy ideig nem kell megfizetni a gépjárműadót; illetve a program megkönnyíti az adóleírásokat a vállalatok és a magánszemélyek számára, különös tekintettel az épületek felújítására.

Daróczi Dávid kormányszóvivő erre az MTI-nek úgy reagált: Orbán Viktor pártja továbbra is a kormány ellen harcol, rajta kívül azonban mindenki más a világméretű gazdasági válság ellen.

Hozzátette: a Fidesz holdudvarán kívül ma már gyakorlatilag mindenki az összefogás lehetőségét keresi, a kormányfőtől a vállalkozókon és a tudományos élet képviselőin át a szakmai szervezetekig és a parlamenti pártok többségéig. Az összefogás célja, hogy mérsékelni lehessen azokat a károkat, amelyeket az egész világra kiterjedő gazdasági válság fog okozni Magyarországon - közölte.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a Fidesz azonban továbbra is leginkább a kormánynak próbál ártani, ahelyett, hogy részt venne a közös munkában. Lehet, hogy az ellenzék vezére úgy gondolja, ez az ő hatalmi érdekeit szolgálja, de az biztos, hogy árt a magyar embereknek és a magyar vállalatoknak - fogalmazott Daróczi Dávid.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.