Fidelitas-közlemény a 'magyarságtudatról'

A kormány intézkedéseivel azt üzeni, hogy nem mond le egyetlen magyarról sem, és éljenek bárhol, számíthatnak az anyaországra - közölte Ágh Péter, a Fidelitas elnöke vasárnap.

A politikus közleményében azt írja, "az elmúlt években szomorú napként tekinthettünk december ötödikére, hiszen 2004-ben a magyarság mint fogalom, mint nemzet és mint közösség hatalmas pofont kapott". (2004. december 5-én országos népszavazást tartottak a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról, azonban a népszavazás eredménytelen volt.)

A Fidesz ifjúsági társzervezetének elnöke szerint az akkori kormánypártok a határon túli magyarok kifejezést szitokszóvá akarták degradálni, és az akkori kormánypártok üzenete az volt, hogy "a kisebbségben élő nemzettársaink nem mások, mint idegen állampolgárok, akik a magyar állam által nyújtotta lehetőségeket akarják kihasználni".

A Fidelitas elnöke szerint "a Nemzeti Együttműködés Kormánya pár hónap alatt többet tett a nemzetpolitikában, mint az elmúlt nyolc év kabinetjei összesen", a meghozott intézkedések pedig egyenrangú félként és partnerként fogadják el a határon túli magyarokat.

Mint írja, "az elhanyagolt magyar-magyar kapcsolatokat az egymás iránti felelősségvállalás váltotta fel" azzal, hogy 2004 után ismét összehívták a Magyar Állandó Értekezletet. Hozzátette: büszkék arra a kezdeményezésre is, hogy az iskolások határon túli magyar területekre tudjanak osztálykirándulásokat szervezni, ezt 2005-ben már kezdeményezte a Fidelitas, és úgy látja, a program "hozzájárulhat ahhoz, hogy a Kárpát-medence ne csupán térkép legyen a fiatalok fejében, hanem élő kapcsolatokat, emlékeket, élményeket jelentsen".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.