Ficsor állítja: nem állították le a romagyilkosság gyanúsítottjának megfigyelését

A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter a közszolgálati televízió reggeli műsorában kijelentette, hamisak az interneten terjedő hírek arról, hogy éppen akkor hagyták abba a később a romagyilkosságok elkövetésével meggyanúsított férfi megfigyelését, amikor fegyvervásárlásba kezdett.

Nem szüntették meg a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjének megfigyelését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, amikor fegyverbeszerzésbe kezdett. Ficsor Ádám, a területet irányító tárca nélküli miniszter a szerdai Nap-keltében ezzel cáfolta a korábban a ezzel kapcsolatban megjelent információkat.

Ficsor Ádám a tegnapi sajtótájékoztatón
Budapest, 2009. szeptember 8. Ficsor Ádám, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter (j) nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságánakülését követően a Képviselői Irodaházban. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Mint mondta, éppen akkor hosszabbították meg a figyelést, ám a következő hónapokban „semmilyen újabb adat vagy információ nem keletkezett".

Jelezte ugyanakkor, hogy ha kollégájuk akkor alaposabban és körültekintőbben végzi a dolgát, akkor „nem lehet azt kizárni, hogy mégis találhatott volna megerősítő információt".

Elmondta, azért állították le később a megfigyelést, mert munkatársai azt a következtetést vonták le, hogy az érintett „kifelé jön a szélsőséges világból, kivált bizonyos csoportokból". Hozzátette: valójában az érintettek csak „ezt láttatták magukról".

Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy egy „jól konspirált, jól szervezett csoportról" van szó, ám nem igazak azok a hírek, amelyek szerint egyik kollégájuk is a csoport tagja volt.

Mint mondta, határozottan ki lehet jelenteni, hogy nem volt beszervezett ügynök az érintettek között. Hozzátette: a keddi szakbizottsági zárt ülésen a Katonai Biztonsági Hivatal munkatársa is cáfolta, hogy ügynökük lett volna az egyik gyanúsított.

Ficsor Ádámot azért kérdezték minderről, mert augusztus 29-én az internetre felkerült egy háromoldalas dokumentum, amely szerint a romagyilkosságok egyik feltételezett elkövetőjét már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, de amikor az fegyvervásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított pedig állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal „titkos kapcsolata" volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.