Fiatalok tízezrei maradnak ki a magyar felsőoktatásból

A Hallgatói Hálózat (HaHa) szerint fiatalok tízezrei maradnak ki a magyar felsőoktatásból a kormány intézkedéseinek hatására, a legjobb gimnáziumokban tanulók közül sokan külföldi egyetemekre jelentkeznek.

A szervezet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: álláspontjuk szerint a felsőoktatás válsága elkerülhető lett volna, ha a kormány figyelembe veszi a diákok decemberben elfogadott hatpontos követelését.

Kitértek arra, hogy az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 95 ezren jelentkeztek a magyar felsőoktatásba, míg tavaly 110 ezer diák adta le jelentkezését, 2011-ben pedig 141 ezren szerettek volna itthon továbbtanulni. Véleményük szerint a felsőoktatás minősége nehezen javulhat akkor, amikor az intézményeknek 42 milliárd forintos költségvetési elvonással kell megküzdeniük, a napi működési problémákon túl kiváló oktatókat kell elbocsátaniuk vagy nyugdíjazniuk.

Ha a kormány nem változtat sürgősen politikáján, akkor a legfelkészültebb professzorok és a legrátermettebb diákok fogják elhagyni a magyar felsőoktatást - fejtették ki.

A HaHa - mint a közleményből kiderül - továbbra is azt kéri a kormánytól: biztosítsa az intézmények zavartalan működéséhez szükséges állami támogatást és autonómiát, törölje el a hallgatói szerződéseket, szüntesse meg a szakok, képzési területek közötti diszkriminációt és kezdjen valódi párbeszédet a hallgatókkal. Tiltakozó akcióikat mindaddig folytatják, amíg veszélyben érzik a magyar felsőoktatás és az ország jövőjét - közölték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.