Fiatal politikusok dönthetnek az MSZP fegyelmi ügyeiben

Átmeneti tagokkal töltik fel az új pártalapszabályban létrehozott MSZP-s fegyelmi tanácsot, a régi "nagy bölények" helyett fiatal politikusok dönthetnek majd az ügyekben - tudta meg a Népszabadság.

Átmeneti tagokkal töltik fel az MSZP új fegyelmi tanácsát, a névsorra az országos elnökség szerdai ülésén tesznek majd ajánlást – tudta meg a Népszabadság. Az új testületi tagok megbízása azért lesz csak átmeneti, mert a jövő év elején befejeződő tisztújítás után a kongresszus fogja meg-, illetve újraválasztani a tagokat, az új alapszabály értelmében viszont – amely december elsejétől hatályos – addig is szükség van a tanács felállítására.

Az új testületet (pontos nevén: az országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsát) azért hozták létre, hogy minél hatékonyabban és gyorsabban döntéseket lehessen hozni a párttisztséget betöltő személyek, a párt európai parlamenti és országgyűlési képviselői és az országos köztisztséget betöltő párttagok fegyelmi, illetve etikai ügyeiben. A párttagság részéről régóta határozott igény mutatkozott arra, hogy azokban az ügyekben, amikor bizonyos személyekre és így a pártra is ráragadt a korrupciógyanú bélyege, a lehető leggyorsabban el tudjanak járni.

A fegyelmi tanács mellett továbbra is működik az országos etikai és egyeztetőbizottság, ezt régóta dr. Simon Gábor vezeti. Etikai ügyekben korábban működött egy informális tanácsadó testület is a pártelnök mellett: Katona Béla, Gráf József és id. Gál Zoltán részvételével. Úgy tudjuk azonban, hogy utóbbi három meghatározó szocialista politikus most nem kap feladatot az új testületben.

Várhatóan „fiatal arcok” kapnak lehetőséget a négytagú tanácsban, egyes források szerint Bárándy Gergely, Varga László és Harangozó Tamás is kaphat felkérést. De mindez egyelőre még csak találgatás, a névsor még nem állt össze. Mandátumuk azonban csak a teljes tisztújítást elnökségi és pártelnöki választással lezáró kongresszusig tart majd. Az új alapszabály ugyanis szigorú összeférhetetlenségi szabályokat is tartalmaz, eszerint a fegyelmi tanácsnak sem az elnöke, sem tagjai nem tölthetnek be más párttisztséget, nem lehetnek a párt, vagy a párt intézményének, egyéb érintett gazdálkodó szervezetének alkalmazottai.

Az pedig, hogy az említettek közül ki fog a tisztújításon új, egyben összeférhetetlen párttisztséghez jutni, csak tavasszal dől el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.