Feszültség a Filozófiai Intézetben

Pályázatot ír ki helyettese posztjára az MTA Filozófiai Kutatóintézetének új igazgatója. Boros János lapunknak azt mondta: szeretne beleszólni abba, hogy kivel működik szorosabban együtt. Bizonyos szakmai körökben ugyanakkor Gábor György leváltása mögött politikai indíttatást sejtenek.

Nagy port vert fel néhány héttel ezelőtt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia több kutatóintézetének igazgatói posztjára is pályázatot írtak ki. Néhányan ugyanis politikai indíttatást véltek felfedezni az ügy mögött. Véleményük szerint az MTA elnöke, Pálinkás József világossá tette, kiket szeretne látni az intézetvezetői székben.

Mindazonáltal a Filozófiai Kutatóintézet új vezetőjévé Boros János pécsi egyetemi tanárt nevezték ki, akit nem támogatott sem az intézet munkatársi gárdája, sem az eseti szakmai bizottság. Az új igazgató tegnapi első munkanapján bejelentette, hogy 30 napon belül pályázatot ír ki az igazgatóhelyettesi posztra. Ezt eddig az a Gábor György töltötte be, aki a másik jelölt volt az igazgatói pozícióra.

Megkerestük Gábor Györgyöt, ő azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Információink szerint szakmai körökben többen is úgy értékelik a történteket, hogy támadás indult a liberális gondolkodókkal szemben.

Boros János ezt a felvetést határozottan cáfolta lapunknak nyilatkozva. Mint hangsúlyozta: olvasta Gábor György több írását, s azokkal egyetért, hiszen liberális gondolkodónak vallja magát.

Az igazgatóhelyettes leváltásának indoklását firtató kérdésünkre Boros János mindazonáltal azt mondta: szokásos dolog, hogy egy új vezetővel a vezetői kör is megújul. Döntésének semmi köze Gábor György gondolkodásához - szögezte le. Az igazgató megerősítette: nem tartja kizártnak, hogy az eddigi igazgatóhelyettes a következő periódusban is betöltse ezt a pozíciót. Először azonban szeretné megismerni azokat az embereket, akikkel a következő időszakban együtt fog dolgozni. Jelezte, hogy mindenkivel leül beszélgetni. „Ez egy folyamat, ugyanakkor természetesen szeretnék abba beleszólni, hogy kivel fogok szorosabban együttműködni a jövőben a Filozófiai Kutatóintézet élén" - fogalmazott Boros János.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.