Fesztiválhangulatban vonultak a fogyatékkal élők

Harmadszorra rendezték meg vasárnap Budapesten a fogyatékossággal élők és a velük szimpatizálók Rehab Critical Mass elnevezésű felvonulását. A Clark Ádám térről több ezren vonultak át a pesti oldalra, az Erzsébet térre, ki tolókocsival, ki gyalog, ki pedig különleges járgányokkal indult útnak. A mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott résztvevők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztettségére.

A Lánchídon történt átvonuláson részt vettek paralimpikonok és olyan ismert személyiségek, mint Till Attila, aki a rendezvény házigazdája volt. Indulás előtt a szervezők, köztük Galgóczy Péter és Hunyadi Imre elmondták, hogy a felmérések szerint 457 ezer fő a fogyatékossággal élők száma, ami a családtagokat is hozzászámítva 1,8 millió embert közvetlenül érint Magyarországon. Az aktivisták hozzátették, közéjük tartoznak a pszichoszociális betegek, és az olyanok is, akiknek a stroke után újra kell tanulniuk a beszédet.

Az Afázia Újrabeszélők Egyesülete nevében a logopédus Krasznár Felícia elnök arról beszélt, hogy nincs a felnőtt beszédfogyatékosok számára ambuláns ellátás, Sarkadi Gabriella pedig (Strokeinfó Alapítvány) azt mondta, nincs elegenő információ a felépülés során elvégzendő teendőkre. Mindkét csoport részt vett a vonuláson, ugyanúgy, mint a Nem Adom Fel Alapítvány, melynek aktivistái főszerepet vállaltak az Erzsébet téri "érzékenyítő" programokban, közte a vaklabirintusban, mely felkeltette a látó gyerekek érdeklődését.

Teknős Miklós / Népszabadság

Itt voltak a felvonuláson a vakvezető kutyások is, a Baráthegyi Vakvezetőkutya Iskola önkéntesei - Tanai Csaba és Makrai Lehel - bemutatták kollégáikat, a nemrég nyugdíjba vonult tízéves Enyát és az aktív korban lévő hároméves Boncát. - Egyéves korban kezdjük a kiképzést - mondta a labradorok oktatását vezető Mikola Gyöngyvér, és hozzátette, a kurzusnak része az is, hogy a vízmániás kutyákat lebeszéljék a minden szökőkútban való fürdőzésről. A féléves iskola elvégzése után egy ilyen kutya értéke 2-2,5 millió forint, a baráthegyi ebek kiképzését az állam természetesen egy fillérrel sem támogatja, az idén terveik szerint mégis 16 kutyát szeretnének átadni civileknek.

Teknős Miklós / Népszabadság

Berta Zsófia önkéntes szervező elmondta, változik a támogatói környezet, egyre többen állnak a Rehab Critical Mass mögé, most a Magyar Paralimpiai Bizottság és Budapest Főváros Önkormányzata is beállt a sorba, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes volt a politikamentes rendezvény fővédnöke. - Célunk az első perctől kezdve - mondta Berta Zsófia -, hogy valamennyi fogyatékosságot felvállalunk, újdonság, hogy az Erzsébet téren civil "falvakban" lehet kipróbálni, milyen kerekesszékesnek vagy vaknak lenni.

A harmadik Rehab Critical Mass paralimpikonok részvételével és fesztiválhangulatban, az óriás színpadon megtartott koncertekkel ért véget a koraesti órákban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.