Nyugat-nílusi vírus fertőzi a lovakat három megyében

Augusztus óta Pest, Fejér és Heves megyében is kimutatták lovakban a Nyugat-nílusi vírus fertőzést. Minden lónál, amely egy adott időszakban úgynevezett "idegrendszeri tüneteket" mutat, fennáll a fertőzés gyanúja.

Augusztus és november között gyakran jelentkeznek a lovaknál idegrendszeri megbetegedések, amelyek leggyakoribb oka a Nyugat-nílusi vírus fertőzés. Idén augusztus második hetétől már több bejelentés is érkezett és igazolt eseteket is regisztráltak Pest, Fejér és Heves megyében.

Minden lónál, amely ebben az időszakban idegrendszeri tüneteket mutat, fennáll a fertőzés gyanúja. A betegség bejelentési kötelezettség alá tartozik, a lótartóknak értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégezteti az azonnali és térítésmentes szerológiai  vizsgálatot. Mivel a betegség lóról lóra nem terjed a jogszabályok semmilyen forgalmi korlátozást nem írnak elő.

A betegség kimenetele nagymértékben függ az azonnali és megfelelő ellátástól, ezért a gyanús állatok kezelését késlekedés nélkül meg kell kezdeni - olvasható  a NÉBIH honlapján.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.