Ferihegyi botrány: lehet panaszkodni, csak felesleges?

A ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) az uniós előírásokat követi akkor, amikor szigorított átvizsgálásokat alkalmaz nemcsak az utasokkal, de a reptér dolgozóival szemben is - mondta Hardy Mihály szóvivő.

A szóvivő a reptéri motozásokkal kapcsolatban elmondta azt is, a légikikötőben dolgozók többsége megértette és elfogadta ezeket a változtatásokat. Bár több az utaspanasz a korábbi időszakhoz képest, mégis úgy tűnik, hogy "az utasok előbb megértették ezt, mint bizonyos személyzetek" - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: komoly problémát jelentett korábban, hogy a bevezetett szigorításokat a dolgozókkal is elfogadtassák.

Az utasbiztonsági ellenőrök az állásukat kockáztatják, ha nem végzik el a szükséges átvizsgálást. Ezzel kapcsolatban Hardy Mihály azt mondta, az ellenőröknek teljes ruhaátvizsgálást kell végezniük, testüregmotozást viszont csak a rendőrök, és csak indokolt esetben végezhetnek. A "kellemetlenkedés" nem munkaköri leírás, ha valakivel szemben udvariatlanul léptek fel, akkor ez ellen panaszt lehet tenni - mondta a szóvivő.

Hardy Mihály szerint nincs értelme az ombudsmanhoz fordulni az ügyben, mert a biztos nem írhatja felül az uniós repülésbiztonsági előírásokat.

Arról, hogy a repülőtéren dolgozókat saját megítélésük szerint "zaklatják" és kulturálatlan bánásmódban részesítik, az Index.hu számolt be a birtokába került, Szabó Máté ombudsmanhoz írt levélre hivatkozva.

Beszámolójuk szerint a levélben az érintettek azt írták: a kézzel végrehajtott vizsgálatok alkalmával a nemi szerveket kézmarokkal, bántóan durván fogdosták meg a nőknél ugyanúgy, mint a férfiaknál. A fenékbe nyúlás sem maradt ki "a biztonsági célzatúnak beállított speciális vizsgálatok" palettájának kiterjedtségéből - idézte az Index a levélben foglaltakat.

Az ombudsmani hivatal megkapta a levelet, egyelőre vizsgálják, hogy Szabó Máté hatáskörébe tartozik-e az eset. Ha igen, akkor a biztos hivatalból kivizsgálja az ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.