Ferge Zsuzsa: több segélyt a rászorulóknak!

Nem szociális kártyára, hanem magasabb összegű segélyekre lenne szükség Ferge Zsuzsa szociológus szerint, akit az MTI azt követően keresett meg, hogy a szakember aláírt egy, a szociális kártya bevezetése ellen szóló nyílt levelet.

A levelet az Újkorcsoport civil szervezet adta át csütörtökön Szabó Máté országgyűlési biztosnak; az aláírók ebben  egyebek mellett alkotmányellenesnek, és a rászorulókat megbélyegzőnek nevezték a monoki polgármester javaslatát.

Ferge Zsuzsa arra felvetésre, hogy a szociális kártya bevezetésével az uzsorások visszaéléseit is vissza lehetne szorítani, arra mutatott rá, hogy a nélkülözőknek más nem ad pénzt a megélhetésre, mint az uzsorások.

Mint fogalmazott, ha nincs pénzük a szegénységben élőknek, és ez az egyetlen lehetőség az életben maradásra, akkor fel fogják venni az uzsorakölcsönt, akkor is, ha azzal teljesen eladósodnak.

A szociológus szerint egyik megoldás az lehetne, ha létrehoznának egy olyan szociális bankot, amely alacsony kamat mellett adna kölcsönt a rászoruló szegényeknek, vagy ha a családsegítők adhatnának kisösszegű áthidaló kölcsönt.

Jelezte ugyanakkor, hogy az uzsora, ahogy például az alkoholprobléma is, nem csak a szegény rétegekben van jelen. Álláspontja szerint a probléma gyökerét kell kezelni, nem pedig azok következményeit szabályozni.

Ferge Zsuzsa szerint ma a segélyek összege nagyon alacsony, abból nem lehet megélni. Mint fogalmazott, a társadalom a nem elégséges támogatással lényegében éhenhalásra, szabálysértésekre vagy bűnözésre ítéli a rászorulókat.

A szociológus arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben nagyon alacsonyak a segélyek, sőt még a minimálbér is, aközben máshol komoly forráspazarlás megy.

Ferge Zsuzsa szerint amit a jövő évi költségvetésből és a  pénzügyi tervekből látni lehet, abból az derül ki, hogy a gazdagabbakat jobban kímélik a gazdasági válság hatásaitól, míg a szegényebbekre több terhet tesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.