Ferencvárosi választási botrány: alaptalan panasz a Fidesz ellen

A választási bizottság szerint tiszta a Fidesz, alaptalan az a panasz, hogy a párt ne semmisítette volna meg a le nem adott kopogtatócédulákat. Ferencvárosban Gegesy Ferenc SZDSZ-ből való kilépése és országgyűlési képviselőségéről való lemondása miatt lesz vasárnap időközi választás, amelyet eddig botrányok kísértek, ajánlószelvény-hamisítással és kizárt jelöltekkel.

Egyhangúlag elutasította a ferencvárosi választási bizottság a Fidesz ellen benyújtott azon panaszt, amely szerint a párt nem semmisítette meg a le nem adott ajánlószelvényeket. Bugár Zsolt, a választási bizottság elnöke a döntéssel kapcsolatban azt mondta: a panaszt jogsértés hiányában utasították el, ugyanis jegyzőkönyv rögzíti, hogy a Fidesz a szóban forgó szelvényeket megsemmisítette.

A választási bizottság hétfői ülésén Novák Előd, a Jobbik delegáltjának kezdeményezésére foglalkoztak a Hír TV korábbi felvételével, amelyen a szabaddemokraták kerületi elnöke és kampányfőnöke fizetett volna az ajánlócédulákért, de a televízió hétfőig nem küldte el a bizottságnak a korábban kért, vágatlan felvételt. 

Merker Dávid - aki Janás Ferenc lemondása után lett a választási bizottság SZDSZ által delegált tagja - elmondta: pártjának is az lenne az érdeke, hogy megnézzék a Hír Tv vágatlan felvételét, mert akkor világosan kiderülne, hogy semmiféle törvénysértés nem történt az ügyben. Bugár Zsolt kifejtette: nincs olyan lehetősége a bizottságnak,  hogy - bármi is legyen a Hír Tv felvételén - John Emese jelöltté nyilvánítását visszavonják. Politikailag vagy erkölcsileg meg lehet kérdőjelezni, hogy az SZDSZ-nek John Emese még a jelöltje, de erre nem a választási bizottságnak, hanem a politikai közéletnek a dolga reagálni - vélekedett a bizottság elnöke.

Ferencvárosban vasárnap, január 11-én tartanak időközi parlamenti választást, miután Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester és korábbi országgyűlésui képviselő lemondott lemondott parlamenti mandátumáról, és az SZDSZ-ből is távozott. A választási bizottság összesen hat jelöltet vett nyilvántartásba, Bácskai Jánost (Fidesz-KDNP), Várady Tibort (Humanista Párt), Szegedi Csanádot (Jobbik), Paulik Péter Istvánt (Magyar Kommunista Munkáspárt), Bánsághi Tamást (MSZP) és John Emesét (SZDSZ).

A Jobbik december közepi panasza nyomán az Állami Nyomda szakértőinek vizsgálata alapján kiderült, hogy az MDF (amely Dézsi Mihály korábbi rendőrségi szóvivőt küldte volna ringbe), a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt (amely a Tomcat néven ismert aktivistát, Polgár Tamást indította volna) által leadott ajánlószelvények nagy része, csaknem háromnegyede fénymásolt hamisítvány volt. A bíróság a kizáró határozatok elleni fellebbezéseket elutasította, és mindhárom jelöltet kizárta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.