Ferencváros: alacsony részvétel várható

Rendben megnyíltak a szavazókörök reggel Ferencvárosban, ahol időközi választást tartanak, Gegesy Ferenc volt SZDSZ-es képviselő, helyi polgármester ugyanis tavaly lemondott parlamenti mandátumáról. Hat jelölt száll ringbe, rendkívüli esemény eddig nem történt. Eredmény éjfélre várható. Az előzetes várakozások szerint alacsony lesz a részvétel - 11 óráig a jogosultak alig hét százaléka adta le voksát -, ezért második forduló lehet január 25-én.

Budapest IX. kerületében, azaz a Belső-Ferencvárosban tartanak ma időközi parlamenti választást, Gegesy Ferenc polgármester, korábbi SZDSZ-es parlamenti képviselő ugyanis még tavaly szeptemberben kilépett volt pártjából és lemondott országgyűlési mandátumáról is. A szavazókörök rendben megnyíltak reggel, rendkívüli esemény eddig nem történt.

A mai választáson hat jelölt, Bácskai János (Fidesz-KDNP), Várady Tibor (Humanista Párt), Szegedi Csanád (Jobbik), Paulik Péter István (Magyar Kommunista Munkáspárt), Bánsághi Tamás (MSZP) és John Emese (SZDSZ) indul.

Az időközin ugyanazok a jogszabályok érvényesek, mint a parlamenti voksolásnál. Ma estig kampánycsend van, és lehet külföldön is voksolni. Határidőre öten – ketten Nagy-Britanniában, egy-egyvalaki az USA-ból, Írországból és Marokkóból - jelezték, hogy külföldön szavaznának. A Belső-Ferencvárost lefedő 12-es választókörzetnek egyébként mintegy 38 ezer lakója van.

Önkormányzati választás a IX. kerületben
Önkormányzati választás a IX. kerületben

Éjfélre várható eredmény

A helyi választási iroda adatai szerint 11 óráig csaknem kétezren (1.927-en) mentek el szavazni, ez 6,27 százalékos részvételnek felel meg. A 2006-os országgyűlési választásokon eddig az időpontig a szavazók 25,66 százaléka voksolt a főváros 12. számú országgyűlési egyéni választókerületében.

A mai, első forduló akkor érvényes, ha a választók több mint fele szavaz, és akkor eredményes, ha van olyan jelölt, aki a szavazatok több mint felét megszerzi. (Vasárnap éjfélre várhatók az előzetes eredmények.) Ha nincs – és az előzetes várakozások szerint ez a valószínűbb -, akkor január 25-én lesz a második forduló, ahol már nem ötven, hanem csak 25 százalék az érvényességi küszöb, és minden első körös jelölt újból indulhat. A szavazás lebonyolítása majdnem 30 millió forintba kerül, az urnák vasárnap este 7 órakor zárnak.
A ferencvárosi választópolgárok 13 helyen, zömmel önkormányzati intézményekben - iskolákban, művelődési intézményekben, a polgármesteri hivatal kihelyezett épületeiben - összesen 37 szavazókörben adhatják le voksaikat reggel 6 órától 19 óráig. Az időközi választás lebonyolításában több százan működnek közre: mind a 37 szavazatszámláló bizottságban van átlagosan 8-10 ember, továbbá van 37 jegyzőkönyvvezető és a polgármesteri hivatalban további 40 ember, aki választási ügyekkel foglalkozik. A rendőrséggel folyamatos kapcsolatban van a helyi választási iroda.

Ez a mostani ciklus harmadik időközi választása. Az elsőt Horváth Balázs fideszes, a másodikat Deák András KDNP-s országgyűlési képviselő halála miatt írták ki. Mindkétszer nagy fölénnyel nyert a Fidesz, illetve a KDNP jelöltje, a 2008. januári, XI. kerületi szavazáson már a második fordulót sem kellett megtartani.

Botrányos előzmények, ajánlószelvény-biznisz

Az érdemi kampány helyett vádaskodástól és botrányoktól volt hangos a választás; a pártok mindegyike gyanúba keveredett, hogy hamisítja az ajánlócédulákat, manipulál a választók adataival vagy éppen nem a maga javára, hanem a politikai rivális kárára gyűjti a szelvényeket. Több jelöltet ki is zárták, mivel a leadott szelvényeik majdnem háromnegyede hamisnak bizonyult. A pártok egymást vádolták, feljelentések születtek, nyomozás indult, a rendőrség pedig lefoglalta az összes ajánlószelvényt.

A ferencvárosi ajánlószelvény-botrány szakértők szerint a magyar választási rendszer ismert hiányosságaira mutat rá, amelyet hivatalosan minden párt kárhoztat, a gyakorlatban azonban egyiküktől sem áll távol a cédulák csereberéje vagy az adatokkal való manipuláció, mindennek ugyanis eddig különösebb következménye nem volt.

A választás ráadásul alkotmányossági aggályokat is felvet. A Political Capital szerint aránytalanok a magyar választókerületek, az Alkotmánybíróság ezt már korábban megállapította, a korrekciót azonban a magyar parlament mindmáig nem tette meg, mulasztásos alkotmánysértést elkövetve. A PC éppen ezért már hétfőn kifogással fog élni a ferencvárosi eredményekkel szemben, rávilágítandó arra, hogy az alkotmányellenes mulasztás veszélyeztetné-e ugyanezen az alapon a jövő évi országgyűlési választásokat.

(A cikket kommentelők figyelmét felhívjuk arra, hogy vasárnap estig kampánycsend van, erre tekintettel a hozzászólásokat moderáljuk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.