Ferencváros: Gegesy visszatér?

Az MSZP szerint mintegy félmilliárd forintot vesztett el a városrehabilitációból Ferencváros a kerületi vezetés miatt. Friss hír, hogy a volt polgármester az ellenzék közös jelöltjeként újra ringbe szállhat.

Pál Tibor, az MSZP kerületi frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a városrehabilitáció húsz éve a Ferencváros egyik büszkesége, régi, lepusztult házakat újítanak fel, és 2010-ig ez folytatódott is.

A városrehabilitáció forrása a kerület saját pénzéből, kormányzati forrásból és vállalkozói tőkéből, valamint nagyrészt fővárosi támogatásból adódik össze - ismertette Pál Tibor.

Elmondta, hogy minden évben négy-öt ház felújítására nyertek pályázatot, 2010-ben három Balázs Béla utcai, valamint egy Viola utcai lakóházra nyertek el felújítási forrást. A fővárossal kötött szerződés szerint ezeket a házakat 2013 végéig fel kellett volna újítani - mondta Pál Tibor, hozzátéve: négy év nem volt elegendő ennek megvalósítására, ezért a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy a felújításokra biztosított vissza nem térítendő támogatásokat elvonja. A házakra jutó 1,9 milliárd forintból tehát mintegy 500 millió forint elvonásáról döntöttek - közölte.

"Ez azért történt, mert a kerületi vezetés négy év alatt nem volt képes felújítani ezeket a lakóházakat" - fogalmazott.

Pál Tibor azt is mondta, hogy Tarlós István főpolgármester nemhogy segítené Ferencvárost, hanem most már csak árt a kerületnek.

Közölte, kezdeményezik, hogy az ügy miatt a kerület polgármestere hívjon össze rendkívüli képviselő-testületi ülést. Meg kell nézni, hogy a költségvetésből honnan lehet a szükséges mintegy félmilliárdot összeszedni, és azt ki a felelőse a támogatás elvesztésének - mondta Pál Tibor.

Elmondta azt is, hogy Gegesy Ferenc volt kerületi polgármester lehet a demokratikus ellenzék közös ferencvárosi polgármester-jelöltje.

Polgármester: Az előző vezetés játszotta el a pénzt

Az előző önkormányzati ciklusban kellett volna felhasználni csaknem 500 millió forint fővárosi forrást, s nem városrehabilitációra, hanem lakásvásárlásra, azt azonban még az előző polgármester leállította - reagált Bácskai János (Fidesz-KDNP), a IX. kerület polgármestere kedden.

A ferencvárosi polgármester megjegyezte: figyelembe véve, hogy Pál Tibor 2009-ben a kerület alpolgármestere volt és azóta is részt vesz a képviselő-testület munkájában, tudnia kell a városrehabilitációra elnyert csaknem kétmilliárd forint felhasználásának módjáról, és arról is, hogy az általa említett mintegy félmilliárd forintot kizárólag lakásvásárlásra használhatták volna fel az előző ciklusban. Gegesy Ferenc akkori polgármester (SZDSZ) döntése állította le a fővárosi támogatásból történő lakásvásárlásokat - emelte ki.

Bácskai János ismertette: kezdeményezésére a főváros nem vonta el Ferencvárostól a teljes támogatási összegből fennmaradó másfél milliárd forintot. A támogatási szerződés határidejének meghosszabbítása pedig lehetővé tette, hogy négy lakóépületet felújítsanak.

A városrehabilitáció jó ütemére példaként fél tucat felújított házat sorolt, amelyek átadásán Pál Tibor is részt vett. "Elfelejtette továbbá említeni azt is, hogy a 2013-ban elnyert, az elmúlt két évtized legnagyobb kormányzati támogatása - a közel 3 milliárd forintos költségvetésű József Attila Terv - további 5 lakóépület felújítását tette lehetővé" - írta közleményében a polgármester.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.