Fénykúton át a középkorba Pannonhalmán

A szerzetesi karaktert visszaállító, építészeti szempontból is merész bazilikafelújítás után új látogatóközpont épült a Pannonhalmi Főapátságban, melyet Húsvét után már nem csak csoportosan lehet megtekinteni.

A "sokféleségben megfogalmazódó egységet," különböző korok üzeneteit őrzik a monostor épületei, melyeket a szerzetesi közösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használ, sajátos szépségeit viszont megosztják a látogatókkal - mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát, amikor bemutatta a világörökség részének számító főapátság turisztikai fejlesztésének eredményeit.

Az állam és az Európai Unió 600 millió forintos támogatást nyújtott az épített kulturális örökség turisztikai hasznosítására. Ennek keretében az először 1244-ben felszentelt bazilikát újították fel John Pawson angol építész tervei alapján.

Hortobágyi Cirill perjel utalt arra: a fő szempont a templom szerzetesi karakterének a visszaállítása volt, hiszen a bazilika a Pannonhalmán élő bencés közösség otthona, közös imádságának a helyszíne. A templom történelmi terének újraértelmezését is magával hozta a felújítás.

A végletekig letisztult formák - Strornó Ferencnek az 1800-as évek második felében épített díszes, stílusában nem odaillő szószéke például kikerült a templomból -,  az ónix liturgikus tárgyak, a süttői mészkó padozat, a tömör diófa bútorok, a "békés" fények a turisták számára is különlegesen meghitt  hangulatot teremtenek.

Eddig a monostorba a Kosaras-dombi fogadó épületen át csoportos vezetéssel lehetett csak bejutni. Rövidesen azonban már a várköpeny oldalán futó erdei sétányról, az új  látogatói bejáraton át is megközelíthető lesz a főapátság. Aki itt tér be a monostorba, az egy fénykút segítségével láthatja a középkori várfal egy darabját is.

Ezt az épületet egyéni turistáknak szánják, akik az Audio-Guide rendszer használatával önállóan végignézhetik majd a nevezetességeket. automatikusan arról a helyről kapnak tájékoztatást a fülhallgatón át, ahol éppen járnak.

Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát turistának álcázva
Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát turistának álcázva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.