Fenyegetik a közmédiásokat?

A közmédiumok szakszervezetei szerint kaotikus a tömeges elbocsátás, a munkavállalókat fenyegetik. A munkáltató cáfol: nem fenyegetnek senkit, különben is szóltak időben, átalakítani pedig muszáj.

Határozottan elutasítják az 'elfogadható szakmai érvekkel alá nem támasztott, a műsorkészítőket és az 50 év feletti korosztályt az átlagnál sokkal nagyobb arányban érintő' elbocsátásokat a közmédiumok dolgozóinak érdekképviseletei. Nagy Navarro Balázs, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (KÖSZAT) elnöke közleményben reagált a szerdán megkezdődött - összességében 550 fős - csoportos létszámleépítésre. Mint írta, hiába kértek magyarázatot a munkáltatótól arra, hogy miért akarnak ennyi műsorkészítőt elküldeni, vagy hogy miért érinti a vezetőket az átlagnál kisebb mértékben a leépítés.

Kaotikus leépítés

"Nem ismerjük a titokban tartott új műsorstruktúrát, a részletes üzleti tervet, az átalakítás hatástanulmányait, az átalakítás írásos tervezetét.  Mindezek hiányában felelőtlen, az egész magyar közmédia rendszer működését és az adások biztonságát súlyosan veszélyeztető , a közmédiumok törvényi kötelezettségei teljesítését akadályozó lépésnek tekintjük a kaotikus módon megtervezett és végrehajtani szándékozott leépítést" - olvasható Nagy Navarro Balázs közleményében.

Kirúgnak, vagy szerződtetnek?

Kifogásolják továbbá, hogy az MTVA vezetése - ígérete ellenére - nem törekedett arra, hogy időben szétválassza az előzetes értesítések és az új javasolt munkaszerződések átadását (emiatt a közmédia dolgozói nem tudhatják, hogy miért rendelték be őket a főnökeik); ez a "humánus szempontokat, minimális empátiát is nélkülöző , a munkavállalók félelmét növelő szükségtelen intézkedés" az érdekképviseletek szerint tovább növeli a feszültséget a munkavállalók között. Ráadásul az elbocsátásokról szóló értesítéseket egy nappal az üzemi tanács választás előtt kezdték el kézbesíteni, amivel a KÖZSZAT szerint a munkáltaló befolyásolja az üt-választásokat, ezért hatóságokhoz, illetve bírósághoz fordulnak. 

'Fenyegetéssel rávenni'

Arra is kitérnek, hogy munkaszerződések módosítása csak közös megegyezéssel történhet, az pedig jogellenes, ha a munkavállalókat fenyegetéssel arra próbálják rávenni, hogy a szerződést helyben azonnal írják alá.

Nem kell rögtön aláírni

Tiltakozott a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete is, emberileg elfogadhatatlannak nevezve a leépítési folyamatot.  A szakszervezet felhívja a közmédiában dolgozók figyelmét arra, hogy az előzetes értesítés átadása nem számít még felmondásnak, az értesítés átvételét követõen leghamarabb 30 nappal később történhet meg a munkaviszony munkáltatói felmondása; a munkaszerződés pedig csak közös megegyezéssel módosítható. "Ha a munkáltató munkaszerződés módosítására tesz javaslatot, akkor a szerződést nem kell aláírni azonnal. A munkavállalónak joga van a javasolt szerződés egy példányát elvinnie, az abban foglaltakat otthon, nyugodt körülmények között, akár jogászi segítséggel átnéznie."

A munkáltató leszögezi

A közmédiumok új tulajdonosa, a Médiaszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ugyancsak közleményben reagált a szakszervezeti aggályokra. 'A KÖZSZAT sugalmazásával szemben határozottan leszögezzük, hogy egyetlen munkavállalónkat sem fenyegetjük, senkire nem gyakorlunk semmilyen nyomást'. Mint írják, az érdekképviselet állításával szemben január óta folyamatosan ismertették a megújítás lépéseit és logikáját.

Arról nem beszélve

Az üzemi tanács választások – mindössze egyetlen telephelyen történő – csütörtöki napja pedig szerintük nem indokolhatja a csoportos létszámleépítésben érintetteknek szóló előzetes értesítők átadásának elhalasztását. A leépítés bejelentése a Munkaügyi Központoknak kedden megtörtént, ezek után az előzetes értesítők esetleges át nem adása tisztességtelen lépés lenne - teszi hozzá az MTVA -, arról nem beszélve, hogy a Munka Törvénykönyvében meghatározott eljárásrendet kell követnie a munkáltatónak.

Nem maradhat így

A magyar közmédia megújítását a munkáltató elodázhatatlannak tartja, mondván, a közmédiumok pazarlóan, átláthatatlanul gazdálkodtak, nézettségük drasztikusan alacsony volt, presztízsük visszaesett. 'Ez nem maradhat így, ezen változtatni kell, amely magában foglalja a munkavállalók létszámának csökkentését is'. Emlékeztetnek, hogy a közmédiumoknál közel 3500 munkavállaló dolgozik, ebből több, mint 3000 az MTVA kötelékében. A csoportos létszámleépítés megszünteti a párhuzamosságokat, hatékonyabbá, ésszerűbbé teszi  a működést - állítja az Alap.

Ha pszichológus kell...

Az 550 főt érintő csoportos létszámleépítés szándékáról másfél hónapja tájékoztatta az MTVA vezetése az érdekképviseleteket, arról konzultációt folytatott az ideiglenes üzemi tanáccsal, ami megállapodással zárult. A megállapodás számos olyan elemet tartalmaz, mellyel az ideiglenes üt-vel közösen segíteni kívánjuk az állásukat elvesztő munkavállalóinkat: 25 milliós segélyalapot hoztunk létre, a legalacsonyabb fizetésűek egyhavi plusz juttatást kapnak, álláskeresési, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosítunk - zárul az MTVA közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.