Inkább bezárt a budapesti Charlie Hebdo-kiállítás

Nem terrorfenyegetés miatt zár be a tervezettnél korábban a Charlie Hebdo elleni támadás ihlette karikatúrakiállítás a budapesti Francia Intézetben – nyilatkozta lapunknak Hervé Ferrage, a kulturális intézet igazgatója.

A francia szatirikus hetilap elleni terrorakció áldozatainak emléket állító, JeSuisCharlie című rendezvény az eredetileg tervezett április 10. helyett csak március 20-ig tartott nyitva. Mint Hervé Ferrage a Népszabadságnak elmondta, a Francia Intézet nem kapott semmilyen fenyegetést, az idő előtti zárást a megterhelő biztonsági intézkedések indokolták.

Cím nélkül – ez a címe Plantu kiállított alkotásának
Cím nélkül – ez a címe Plantu kiállított alkotásának

– Amikor elhatároztuk a nemzetközi kiállítás megrendezését, eszünkbe sem jutott, hogy ekkora biztonsági készültségre lesz szükség – tette hozzá az igazgató. A gyakorlatban ez huszonnégy órás rendőri védelmet, illetve a kiállítás nyitva tartása alatt négy biztonsági őr alkalmazását jelentette. Az intézkedésekről a budapesti francia nagykövetség és a magyar rendőrség közösen döntött. A kulturális intézetben március 21-én nyílt napot tartanak, ezért is határoztak úgy, hogy addigra felszámolják a mindennapi működést akadályozó biztonsági előírásokat.

A tíz országból érkezett huszonöt alkotást a közönség először láthatta együtt egy kiállítás keretében. Az esemény címe a szólásszabadság védelmét és a szolidaritást kifejező Je Suis Charlie feliratból létrejött hashtag, amely egybegyűjti a vele megjelölt összes bejegyzést a közösségi oldalakon. A támadás napjának estéjére (január 7.) a JeSuisCharlie a Twitter történetének legtöbbet használt címkéjévé vált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.