Fesztiválon várják a ponthúzást

A fene az időjárásba! Nem jó előjel – így dünnyög egy fiú kora délután a Millenárison, ahová egy év elteltével visszatér a Pont Ott Parti, az Országos Felsőoktatási Információs Központ ponthúzó fesztiválja.

Mint minden évben, az idén is várhatóan meglehetősen sokan választják a tájékozódásnak ezt a formáját, és nem várnak az SMS-értesítőre – azonnal tudni szeretnék, hogy fölveszik-e őket a kívánt helyre. A programok délután négykor kezdődnek a Millenárison, a ponthatárokat este nyolckor teszik közzé.

Izgalom a tavalyi Pont Ott Partyn
Bernadett Szabó 2010.07.22. Digitális 2010. július 22. Pont ott Party. Corvin sétány. Felvételi ponthatárok kihirdetése. Felsőoktatás. Fiatalok, diákok. Fotó: Szabó Bernadett

Nos, nincsenek kevesen az érintettek, az idén is körülbelül annyian szeretnének a felsőoktatásban továbbtanulni, mint egy évvel ezelőtt: a mostani 141 ezer jelentkező nagy része az alapképzést, a legtöbbjük az államilag támogatott képzési formát választaná. Többen céloztak meg felsőfokú szakképzést. Az államilag támogatott felvehető keretszám azt alapképzésben 53.450, mesterképzésre 19.600 hallgatót lehet felvenni.

A felvi.hu adatai szerint idén először nyert az internet: 81 ezren elektronikus úton adták be a jelentkezésüket, míg 60 ezer diák választotta a hagyományos utat ezzel pedig a postai sorban állást.

Women power

Hasonlóan a korábbi évekhez, a nők felülreprezentáltak a felsőoktatásban, az idén jelentkezők több mint fele nő (61.221 férfi, 79.732 nő). Az alapképzésbe jelentkező férfi-nő arányban viszonylag kicsi az eltérés a nők javára, nem így a mester- és felsőfokú, illetve az osztatlan képzéseknél, ahol 23-27 százalékkal vannak kevesebben a férfiak.

Nem minden jelentkező kerül ki a frissen érettségizettek köréből, közel 55 ezren 22 évesnél idősebbek, ebből a tömegből közel 26 ezren már betöltötték a 27. életévüket. A jelentkezők átlagéletkora 22,5 év. A jelentkezők nagy része három helyet jelölt meg magának, kevesen éltek azzal a lehetőséggel, hogy túl sok helyet írjanak be a felvételi lapra. A csúcstartó azonban jól lehagyta az átlagot: ő negyven helyet jelölt be magának.

Lehetetlen jósolni

A meglehetősen nagy izgalmat fokozza az idén, hogy a ponthatárokat szinte lehetetlen megjósolni, mindössze azt lehet tudni, hogy a küszöbhatár 200 pont, és várható, hogy ugyanazokon a képzéseken és intézményekben lesznek magas pontszámok, ahol hagyományosan nagy a túljelentkezés. Ha minden plusz pontot beleszámolunk, maximum 480 pont szerezhető.

Az ELTE a nyerő

Ha ebből indulunk ki, akkor túl nagy meglepetés még sem lesz: az előzetes adatokból kiderül, hogy a jelentkezők első helyen a nagy tudományegyetemeket jelölték be jelentkezési lapjaikon. A legkedveltebb az ELTE több mint 15 ezer jelentkezővel, aztán Debrecen, Szeged, Pécs, valamint a Corvinus, ahová 8.551 diák pályázik – annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben nem elsősorban a kiválósága okán került a hírekbe, sokkal inkább amiatt, mert Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elképzelései szerint integrálni kellene a Műszaki Egyetemmel.

Megfigyelhető ugyanakkor, hogy az első helyes alap- és osztatlan képzéses jelentkezések alapján 14 százalékkal nőtt az érdeklődés a tavalyi évhez képest a művészetképzési terület iránt. Az orvos- és egészségtudomány, illetve a természettudomány képzési területekre kilenc-kilenc, az informatika és a sporttudomány képzési területekre nyolc-nyolc, a műszaki területre pedig két százalékkal többen pályáztak. Kilenc százalékkal csökkent viszont az érdeklődés a bölcsészettudomány iránt, a gazdaság képzési terület iránt pedig nyolc százalékkal. Ez utóbbi adat ne tévesszen meg senkit, még így is e képzési terület iránt érdeklődnek a legtöbben.

Rangsor szerint

Visszatérve a ponthúzásra: az idén is számítógépes rendszer állítja szakonként országos rangsorba a jelentkezőket az általuk elért felvételi összpontszám alapján, majd a legjobb teljesítményű jelentkezőtől kezdve elhelyezi őket az általuk első helyen választott felsőoktatási intézménybe és képzésre.

A felvi.hu közleménye szerint ha „egy-egy intézményben már betelt a felvehető összlétszám, akkor az oda első helyen jelentkezett, a jelentkezői őszpontszámokból álló rangsor szerint sorra kerülő diákokat már a második jelentkezési helyükre veszi fel, és így tovább. Ez a folyamat mindaddig zajlik, amíg az adott képzési területen, illetve képzésen el nem éri a felvettek száma az országosan felvehető létszámkeretet vagy az intézmény adott képzésre vonatkozó keretét. A rendszer biztosítja, hogy a jelentkezőt arra a képzésre sorolják be, ahol a felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon felállított sorrendjében a pontszáma először eléri a megállapított ponthatárt”.

Nem a középszernek

Azt is szinte bizonyosnak tűnik, hogy ez az utolsó év, amikor ennyi hallgatót vesznek föl államilag finanszírozott képzésre. Az új felsőoktatási törvény tervezetén jelenleg is dolgozó Hoffmann Rózsa ugyanis a napokban azt közölte, hogy a felsőoktatás a tehetséges és szorgalmas embereknek, nem a középszernek való. Ez már arra utal, hogy a kormány valóban komolyan veszi azt a Széll Kálmán-tervbe is foglalt törekvést, hogy a hallgatói létszámot csökkenteni kell.

Mindez azonban még nem a ma a Millenárisban mulató fiatalok gondja: az eső ellenére már egyre többen lézengenek a parkban, a hivatalos esemény hamarosan elkezdődik. A ponthatárok este nyolckor jelennek meg a kivetítőn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.