Felülvizsgálat nélkül elvész a rokkantnyugdíj

Kilencvenezer rokkantnyugdíjas nem jelentkezett még felülvizsgálatra. Aki ezt március végéig nem teszi meg, annak májustól megszüntetik az ellátását.

Ketyeg az óra, napokon belül lejár a határidő, de a 196 ezer érintett rokkantnyugdíjasból 90 ezer ember még nem jelentkezett felülvizsgálatra. Március 31-ig kell jelentkezniük ugyanis az 57 évnél fiatalabb, korábban hármas kategóriájú rokkantnyugdíjasoknak a felülvizsgálatra – erősítette meg Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének főtitkára.


Szakály József az m1 reggeli műsorában nyomatékosan felhívta az érintettek figyelmét, hogy minden esetben jelentkezniük kell a felülvizsgálatra. „Azt kell mindenkinek tudomásul venni, hogy aki március 31-ig nem adja be a felülvizsgálati kérelmét, annak május 1-től automatikusan megszüntetik az ellátását” – mondta a főtitkár.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik elmennek a felülvizsgálatra, Szakály József közölte: az érintetteket újra fogják minősíteni, ez 2013. december 31-ig fog bekövetkezni. Hozzátette: lehet, hogy jövő év vége felé kerül sor bizonyos emberek felülvizsgálatára, de addig biztosan kapja a jelenlegi ellátást. Szakály továbbá közölte, a felülvizsgálat után vagy tovább kapják a jelenlegi ellátást, vagy csökkentett összeget fognak kapni, de megeshet, hogy rehabilitálják a korábbi rokkantnyugdíjasokat.


Szakály József a Ma reggelben beszélt arról is, hogy körülbelül 25 ezer ember van, akik rehabilitációs járadékot kapnak, de hamarosan lejár a maximum 3 éves járadékuk, és kikerülnek a nyílt munkaerőpiacra. „A munkaerőpiacon 650 ezer egészséges és 30 ezer megváltozott munkaképességű ember vár munkára. A probléma az, hogy ha kikerülnek, akkor nincs lehetőségük” – közölte. Hozzátette: „vannak olyan munkahelyek, ahol megváltozott munkaképességűek dolgoznak, jelenleg körülbelül 30 ezren, de a létszámok zárolva vannak” – mondta.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.