Feltűnő aránytalanságok a nyertes nyelvképzők között

Több mint háromszáz cég várta a nyelvképzési piacon azt a lehetőséget, amit a Tudásod a jövőd! uniós program jelentett. A nyertesek között azonban feltűnő aránytalanságok mutatkoznak.

A Tudásod a jövőd! című uniós programot megváltásként várták a felnőttképzők, de az egyik célcsoportként meghirdetett hátrányos helyzetű térségek is. Jelenleg 169 kistérségben van elfogadott képzés: Somogyban márciusi indulással 51 településen, amiből 41 város. Kaposváron 18, Siófokon 13, a Balaton-part egyéb településén nyolc képzés indulhat, Tabon, Lengyeltótiban egy-egy, Marcaliban, Nagyatádon – pedig az igény jelentős – egy sem. Barcson négy csoport indul (egy csoportban 12-en lehetnek), míg Babócsa, Lakócsa, Vízvár, Őrtilos, Heresznye egy-egy képzést kapott márciusra. Csakhogy hiába toboroztak, volt, ahol egyetelen kézpés sem kapott zöld utat – olvasható a szombati Somogyi Hírlap online kiadásában.

Bolhón az elmúlt hónapokban 48 jelentkezőt toboroztak a közreműködő mentorok, hosszas tájékoztatást hallgattak az oktatásról, már meg volt a helye is, s már az oktatóról is tudtak, amikor beütött a crach. Egyetlen bolhói képzés sem kapott zöld utat első körben.
Gyurokovicsné Tóth Brigitta bolhói pedagógus mindannyiuk nevében azzal kereste meg a somogyi lap szerkesztőségét, hogy arcul csapva érzik magukat. Felháborodásukat csak fokozta, amikor megtudták, egyes szintén elmaradott településeken több képzés is indulhat márciusban, Dombóváron például tizenhárom. A hátrányosnak nem nevezhető Szentendrén tizenhat, három híján a Katedra égisze alatt.

Mindezek remélhetőleg kezdetinek nevezhető aránytalanságot mutatnak, de furcsaság akad a 141 szerződött felnőttképző között is, melyek között vannak rátermett, kiugróan jól induló sprinterek. A jobbnál is jobbakról az index.hu írt decemberben: több mint 300 cég várta a szikkadt képzési piacon a munkalehetőséget, amikor öt gazdasági társaság máris kiválasztottként tűnt föl. Egyikük, a DFT-Hungária Somogyban külön is említést érdemel. A hírportál birtokába jutott körlevél szerint a Somogy Megyei Kormányhivatal már két nappal a képzők regisztrációjának a kezdete után ezt a céget említve hirdette meg a páratlanul olcsó nyelvtanulási lehetőséget a kormányzati szakigazgatási dolgozói és családtagjaik körében. A DFT-Hungária nem látszik a rendszerben, zárt képzésekre, a kormányhivatalihoz hasonlókra kapott megbízást a hírközlés szerint.

A felnőttképzési program kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a legszegényebb környezetben élőket és a 45 év felettieket. De minden felnőtt jelentkezhet, akinek nincs nappalis, államilag finanszírozott hallgatói jogviszonya, és nem vesz igénybe más, azonos témájú uniós képzési támogatást. A teljes költségvetés 12,5 milliárd forint, amiből 9 milliárd a képzési keret: június végéig 2,8 milliárd, jövő év február végéig 4,8 milliárd, míg 2014 augusztus végéig 1,4 milliárd forintot lehet elkölteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.