Feltőkésítik az Eximbankot, de jut pénz Rogánéknak is

Csaknem hetvenmilliárd forint átcsoportosításáról döntött az ünnepek előtt megjelent Magyar Közlönyben napvilágot látott határozata szerint a kormány. Ebből nem egészen 8,7 milliárd forintot tesz ki a tavalyi költségvetésből fel nem használt összeg, míg az idei büdzséből 60,7 milliárdnyi maradék keletkezett.

A legnagyobb tétel, 20 milliárd forint az Eximbank feltőkésítésére jut. A Miniszterelnökségnél 1,8 milliárd forinttal emelik meg a kormányzati kommunikációs feladatok kiadásait, illetve 1,2 milliárddal a konzultációk címén elszámolható összeget. 6,9 milliárdot közelebbről nem meghatározott kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra költenek – a szövegből csak annyi derül ki, hogy nem fejlesztésekről, hanem a folyó kiadások finanszírozásáról van szó.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a legnagyobb növekmény az egyházi közösségi célú programok és beruházások soron jelentkezik, 6,48 milliárd forintos támogatással, az egyetemek és főiskolák cím alatt több mint 800 millió forint a bővülés, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatása 140 millió forinttal emelkedik. A Ludovika Campusra 254 milliót, a közgyűjtemények fejlesztésére kétszázmilliót, a soproni stadionberuházásra pedig 152 milliót szán pluszban a kabinet. A humántárca fejezetében az Oktatási Hivatal mintegy 200 millió, a közgyűjtemények 200 millió, az egyházi közösségi célú programok 10 millió forintot kapnak az átcsoportosításból.

Orbán Viktor, a Fidesz bölcsőjének számító Bibó szakkollégium kertjében
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Bibó István Szakkollégium (itt alakult meg a Fidesz - a szerk.) rekonstrukciójára hétszázmillió forint jut, míg az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont Alapítvány 150 milliós, a Bethlen Gábor-alap háromszázmilliós „ajándékot” kapott.

Látszólag a legnagyobb nyertesek az önkormányzatok, mert a helyhatóságok kiegészítő támogatására 7,9 milliárddal szán többet a kormány, de a települések száma meghaladja a 3100-at. Emellett egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására hat és fél milliárdos többletet biztosítottak, ami viszont kétségkívül jelentős bevételnövekedés. Ugyanakkor területfejlesztési feladatokra 2,2 milliárdot adnak.

3,7 milliárd jut a külügyi tárca felügyelete alá tartozó szervezetek és szakmai programok többlettámogatására, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleti igazgatási célokra – vélhetően a követségek fenntartására – kap még 2,3 milliárdot. És egy végképp meglepő tétel: az állami ménesbirtokok szakmai feladatainak támogatására további egymilliárdot adnak.

A kormány fontossági sorrendjét jól mutatja, hogy a felsőoktatásnak nyolcszázmilliót, az egészségügynek meg 340 milliót szánnak. Vagyis: e két ágazatnak alig valamivel gondoltak több pluszforrást nyújtani, mint a ménesbirtokoknak. 12 milliárdnyi többletpénzt biztosítanak az Egészségbiztosítási Alapnak is, kifejezetten az összevont szakellátás erősítésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.