Féltik az emberi jogi bíróságot a magyar jelöltektől

Nyilvános és átlátható eljárásban válassza ki a kormány azt a három embert, akit a strasbourgi emberi jogi bíróság új magyar bírájának jelöl – ezt szeretnék elérni civil jogvédő szervezetek. A pályázóktól pedig azt kérik, hogy hozzák nyilvánosságra pályázati anyagukat.

Örömteli ugyan, hogy a kormány végül nyílt pályázatot hirdetett a megüresedő strasbourgi bírói posztra, ám a kiválasztási eljárás továbbra sem felel meg maradéktalanul az Európa Tanács elvárásainak – figyelmeztet 14 civil szervezet. Erre nyílt levélben hívják fel Trócsányi László igazságügyi miniszter figyelmét.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának tagjait az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése választja a tagállamok kormányai által benyújtott háromfős listából. A tanácsi szabályzatok szerint a jelöltek kiválasztásának átláthatónak, tisztességesnek kell lennie, és nyílt pályázaton kell alapulnia.

Ennek ellenére a magyar kormány titokban választotta ki azt a három személyt, akit augusztus 26-án jelölt a 2017. január végéig hivatalban lévő strasbourgi magyar bíró, Sajó András helyére – emlékeztetnek a civilek. Azonnal tiltakoztak emiatt, és végül a kormány – a benyújtott lista visszavonásából adódó presztízsveszteséget is vállalva – szeptember 13-án úgy döntött, nyílt pályázatot ír ki. A pályázatokat szeptember 27-ig kell benyújtani.

A nyilvános információk alapján azonban a jogvédők úgy vélik, hogy a jelölési eljárás ezúttal sem fog maradéktalanul megfelelni az Európa Tanács követelményeinek. Ezért ismét az igazságügyi miniszterhez fordultak.

Hangsúlyozzák: a bírójelöltek kiválasztási eljárásának kiszámíthatónak kell lennie és előre meghatározott, nyilvános szabályokon kell alapulnia. A kormány által nyilvánosságra hozott anyagokból mindössze annyi derül ki, hogy a pályázatokat – meg nem határozott összetételű – szakmai bizottság bírálja el. Ezért azt kérik, hogy a minisztérium hozza nyilvánosságra az eljárás és a pályázatok elbírálásának szabályait, nevezze meg a bizottság tagjait.

Ésszerű időt kell biztosítani a jelentkezések benyújtására – hívják fel a figyelmet egy újabb aggályos pontra a jogvédők. A kéthetes határidő nem felel meg ennek a követelménynek, ezért azt javasolják, hogy a minisztérium legalább egy hónappal hosszabbítsa meg a pályázati határidőt.

Fotó: Vincent Kessler / Facebook

A kiválasztási folyamat átláthatóságának növelése érdekében azt is kérik, hogy a minisztérium az érintettek hozzájárulása esetén hozza nyilvánosságra a pályázók nevét és a pályázatok tartalmát. Emellett a meghallgatások jegyzőkönyveinek nyilvánosságra hozatalát is indítványozzák, hiszen a magyarországi bírósági vezetői pályázatok kapcsán tartott meghallgatások jegyzőkönyvei is elérhetőek az Országos Bírósági Hivatal honlapján.

Ugyanakkor arra kérik azokat a pályázókat, akik fontosnak tartják az átláthatóságot, hogy pályázati anyagukat tegyék nyilvánossá. Ha ugyanis a kormány nem vagy csak részben tesz eleget a kéréseknek, csak így biztosítható a jelölési folyamat minél teljesebb körű transzparenciája.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.