Szélsőjobbos képviselő aggódott a gyerekprogram miatt

–Még mielőtt a zsinagógát beemelték volna ide, elvégeztek-e valamilyen fajta felmérést az önkormányzatnál alkalmazásban lévő személyek körében azzal kapcsolatban, hogy ki milyen hitvallású? – ezt kérdezte Béres Csaba jobbikos önkormányzati képviselő a nyíregyházi önkormányzat április 23-i közgyűlésén.

A jobbikos politikus ahhoz az előterjesztéshez szólt hozzá, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett, családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését célzó pályázaton való részvételt taglalta.

Csendélet: a nyíregyházi zsinagóga
Csendélet: a nyíregyházi zsinagóga
Konyhás István

A nyíregyházi önkormányzat ennek keretében hárommillió forintból két programot tervez kisgyermekes önkormányzati dolgozók családja számára: egyrészt gyermekfelügyeletet szervez az őszi és a tavaszi szünetben, másrészt egy TOUR(L)IST nevű projektet, amelynek lényege, hogy a gyerekek felkeresik a város nevezetességeit, képes füzetet vezetnek a vizitekről. Az dokumentumot végül ajándékokra – bögrére, noteszre, tollra, kulcstartóra – válthatják be.

Béres Csaba képviselőnél az vágta ki a biztosítékot, hogy a TOUR(L)IST projekt tervezett helyszínei a következők: „múzeum, múzeumfalu, Tuzson János Botanikuskert, városi galéria, zsinagóga, városi stadion”. A jobbikos politikus felszólalásában azt mondta (idézet a szó szerinti jegyzőkönyvből): „A családbarát program céljával maximálisan egyet tudunk érteni, viszont a programsorozat második szakaszában a TOUR(L)IST tervezett és ajánlott meglátogatható helyszínei között az előterjesztésben látható a zsinagóga.”

Később így fogalmazott: „Arra nem gondoltak, hogy ha valaki szeretne szert tenni a különböző ajándéktárgyakra is, iszlám hitvallású tegyük fel, akkor esetlegesen kellemetlen helyzetbe hozzák ezzel?” A nyakatekert mondat vélhetően azt akarja jelenteni, hogy ha a nyíregyházi önkormányzatnak van muszlim dolgozója, akkor annak gyermeke „kellemetlen helyzetbe” kerülhet a zsinagóga miatt.

Béres Csaba ügyrendi javaslata az volt: vagy az összes történelmi egyház helyi intézménye kerüljön be a programba, vagy ne szerepeljen egyházi intézmény a listán. Erre Krizsai Anita szociális és köznevelési osztályvezető azt válaszolta: az előterjesztésben „példálózó jellegű felsorolás” olvasható, s a program „nem szűkül le egyértelműen a zsinagógára, bele lehet venni a római katolikus templomot és bármelyiket”. Kovács Ferenc fideszes polgármester mindezt úgy összegezte: vegyék fel a listára az összes egyházi intézményt, és a résztvevők majd eldöntik, hová látogatnak el.

Ám a közgyűlés szó szerinti jegyzőkönyvének tanúsága szerint a testületben senki sem utasította vissza Béresnek a vallási listázással kapcsolatos kérdését. Lövei Csaba, az Együtt önkormányzati képviselője lapunknak azt mondta: Kovács Ferenc polgármester felelőssége lett volna, hogy a jobbikost helyre tegye, de nem tette meg, annak ellenére, hogy ha baloldali képviselők megjegyzéseit a legkisebb mértékben is aggályosnak tartja, mindig szóvá teszi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.