Feltételekkel, de támogatják a kilencosztályos oktatást a szocialisták

Míg a szocialisták évente 25-30 milliárdos forrásbővítést szorgalmaznak, a másik ellenzéki párt, az Együtt nemzeti konszenzust sürget az oktatás hosszú távú céljairól.
Az MSZP kész támogatni a kilencosztályos általános iskola bevezetését abban az esetben, ha az a hagyományos alsó tagozatos képzés meghosszabbításával jár – tudósított az ellenzéki párt sajtótájékoztatójáról a hirado.hu
A szocialisták álláspontját Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt budapesti elnöke és Hiller István volt oktatási miniszter, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke ismertette vasárnap Budapesten. Hiller István kiemelte, hogy a kilencosztályos általános iskola nem csodafegyver, csak akkor várható tőle minőségi javulás, ha nem a jelenlegi tananyagot aprózzák el, hanem valóban az alapkészségek elsajátításának megerősítésére törekszenek. Az új rendszerhez emellett tanévenként 25-30 milliárd forintos többletköltséget is biztosítani kell - tette hozzá.

A volt miniszter beszélt arról is, hogy mindaddig nem alakulhat ki megfelelő minőségű közoktatás, amíg azt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) irányítja politikai ideológiák mentén. A jelenlegi rendszer decentralizációjára, majd a megyei, tankerületi szintek megerősítésére lenne szükség - fejtette ki Hiller István.
Kunhalmi Ágnes aláhúzta: a közoktatás egyik legfontosabb feladata a funkcionális analfabetizmus felszámolása lenne, amihez jó eszköz lehet az alsó tagozat meghosszabbítása. A politikus szerint azonban a kormánynak az egész oktatásra nagyobb figyelmet kellene fordítania, mert az Magyarország egyetlen kitörési pontja.

Ezzel szemben a kormányváltás utáni államosítás következményeként legalább 100-120 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból, ami miatt az ágazat színvonala folyamatosan romlik - hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes.

Együtt: nemzeti konszenzus kell az oktatás céljairól

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint nemzeti konszenzust kellene kialakítani az oktatás hosszú távú céljairól, és csak azt követően lenne szabad rendszerszintű változtatásokat hozni. Az ellenzéki párt álláspontját Szabó Szabolcs, az Együtt független országgyűlési képviselője fejtette ki vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus a kilencosztályos általános iskola bevezetéséről azt mondta, az jó módszer lehet bizonyos célok eléréséhez, ugyanakkor azok szerinte még nincsenek megfogalmazva. Szabó Szabolcs emellett kitért arra is, hogy azonnali intézkedésekre is szükség van az oktatás színvonalának javítása érdekében. Példaként említette a pedagógusok óraterhelésének és a diákok tananyagának csökkentését, az igazgatók döntési jogköreinek visszaállítását, valamint az azonnali forrásnövelést. 
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.