„Orbán a nemzetközi diplomáciában megbukott”

A győri vasútállomásról kétszáz, Budapestről érkező menekült szállt fel az osztrák Bruckba tartó eurégiós vonatra. A rendőrök nem akadályozták őket. A vámosszabadi menekülttáborból több százan gyalog indultak Hegyeshalom felé. Az M1-es sztráda  bedugult.

Teljes a káosz az M1-es sztrádán. Pénteken este több tucat régi, csuklós BKV-busz szállította Hegyeshalomba a menekülőket. Ezek közül a járművek közül néhány még mindig a forgalomban vergődik.

Késő este megjelent Kovács Zoltán államtitkár, kormányszóvivő, aki először a többi országot korholta, melyek szerinte nem szolidárisak a magyqar politikával, s a schengeni egyezményt sem akarják betartani. (Ezt csak az újságíróknak fejtette ki, a menekültek érkezésekor egy fal mellé húzódva telefonált.) Az osztrákok pénteken és szombaton azonban megmutatták, mi az a szolidaritás, igaz nem a magyar kormány, hanem a háborús menekültek mellett.

Nickelsdorfban hivatalosan, önkéntesek segítségével megszervezték fogadásukat, szállásukat, élelmezésüket, s lehetőséget ígértek a Németországba történő átjutásukra.

Kovács Zoltán egy újságírói kérdésre sejtette, hogy szerinte itt egyáltalán nem csak háborús menekültekről van szó, tehát lesz, akit sem az osztrákok, sem a németek nem fogadnak be, hanem visszaküldik őket Magyarországra.

Az államtitkár nyomatékosan hangoztatta: pénteken éjszaka csak balesetmegelőzési céllal engedték át a menekülteket, arról szó sem lehet, hogy a táborban lakók is útnak induljanak.

Hegyeshalmi képgalériánkat itt tudja megnézni.

Szombat reggel ezrek vágtak neki a határnak, a jelek szerint feltartóztathatatlanul. Az M1-es sztrádára az osztrákok a menekültek elé mentek, vittek élelmet, italt, takarót, de még babakocsit is. Az egyik helyi politikus - maga is cipelte az adományokat -, kijelentette: Lehet, hogy az Orbán kormány ezzel a kirekesztő és a rasszista csoportoknak bátorítást adó politikájával otthon megnyeri a következő választásokat, de a nemzetközi diplomáciában és a közvélemény előtt súlyosan megbukott. Ugyancsak szégyenkezhet a V4-ek országának többi vezetője is, tette hozzá.

Jelenleg a Hegyeshalomba vezető úton araszolunk, s különböző kerülőkkel próbálunk eljutni az ország nyugati kapujához. Mindenütt sok menekülcsoporttal találkozunk, vizet is csak civilektől fogadnak el. Meggyötörtek és elszántak.

A hegyeshalmi átkelőnél egysébként tegnap este feltűntek a segélyszervezetek magyar képviselői is. Furcsa módon az eddig rendkívül "politikusan" viselkedő Vöröskereszt vezetői igen segítőkésznek bizonyultak. A máltaiak már régebb óta gyámolították az idegeneket. A legtöbbet a hirtelen létrehozott Facebook-csoport segített.

A határátkelőn gyümölcs, tea, szendvics, ruha várta a menekülteket. Várhatóan ma is hasonlóra számíthatnak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.