Felszámoló művészek

Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a Hajdú-Bét Rt. ügyében. A Magyar Nemzet még azelőtt megszerezte az erről szóló ügyészségi határozatot, hogy azt az érintetteknek kézbesítették volna.

A nyomozást a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatta – illetve kezdte újra új bizonyítékok alapján – a Kecskeméti Járási Ügyészség felügyelete mellett. Barnáné Horváth Melinda, az adóhatóság bűnügyi igazgatóságának szóvivője kérdésünkre közölte: a nyomozás időközben átkerült tőlük a Kecskeméti Járási Ügyészségre.

A büntető-eljárási törvény szerint ha a nyomozó hatóság önállóan végez el egyes nyomozási cselekményeket, akkor az ügyész felügyel arra, hogy a nyomozást a törvényt betartva végezzék, s az eljárásban részt vevő személyek jogait érvényesítsék. Ennek érdekében az ügyészség a nyomozást magához vonhatja. Pontosan ez történt. Ez alapján pedig úgy tűnik, mintha az ügyészség valami jelét látta volna annak, hogy az eljárásban részt vevők nem érvényesíthetik jogaikat.

Kérdésünkre viszont, hogy mi volt a konkrét kifogása a törvényességi felügyeletet gyakorló ügyészségnek a pénzügyi nyomozók munkájával, csak későbbre ígért választ a szóvivő. A Hajdú-Bét ki nem fizetett beszállítói a cég 2004. januári székhelyáthelyezését tartják kijátszásuk eszközének. A baromfi-feldolgozó vállalat székhelye Debrecenben volt, amikor világossá vált, hogy összecsapnak fölötte a hullámok.

Ekkor Bajnai Gordon és Gansperger Gyula a tulajdonos Wallis Rt. nevében javasolta a közgyűlésnek, hogy helyezzék át a cég székhelyét Kecskemétre. Így másik felszámoló kezébe kerülhetett a Hajdú-Bét felszámolása. A Bács-Kiskun megyei cégbíróság által kijelölt felszámoló tevékenysége alatt a Hajdú-Bét megmaradt vagyonának számottevő része eltűnt. A meglévő értékeket ugyanis közraktárjegybe forgatták be, ami nem tartozott a felszámolás által érintett vagyon körébe. Az ügyészség azonban nem állapított meg bűncselekményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.