Felsőoktatási intézmény működtetését venné át az Országos Roma Önkormányzat

A kormányváltás óta mintegy 36-37 ezer munkanélküli romát sikerült visszavezetni a munkaerőpiacra - mondta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke csütörtökön egy hajdúböszörményi konferencián.

Kifejtette, a kormány és az ORÖ 2010-ben azt vállalta, hogy százezer munkanélküli cigányt vezet vissza a munkaerőpiacra.

Farkas Flórián úgy fogalmazott: "habár a jövedelmek még nem mondhatók magasnak, mégis több, mint a segély, és legalább nem otthon ülnek az emberek."

A szintén 2010-ben vállalt tízezer érettségizett és ötezer diplomás roma képzésének teljesüléséhez tavaly intézményfenntartást is vállalt az önkormányzat.

A Debreceni Egyetem Hajdúböszörményben működő, Lippai Balázsról elnevezett roma szakkollégiumának rendezvényén Farkas Flórián bejelentette: idén szeretnék egy felsőoktatási intézmény működtetését is átvenni. Reményeik szerint ezt még nyáron sikerül elérniük, de legkésőbb jövő év elejétől működtetnék - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy az ORÖ által átvett intézményekben nem bocsátottak el pedagógusokat, nem cserélték le a tanárokat.

A roma szakkollégiumok hallgatóinak arra hívta fel a figyelmét, hogy nem elég bekerülni az oktatásba, azt el is kell végezni, és utána jön csak az a munka, amely hatalmas társadalmi felelősség is egyben: példát kell mutatni a hazai cigányságnak. "Nem elég a diploma, szorgalmasnak kell lennetek, és nem árt, ha ész is van" - hangoztatta a politikus.

Farkas Flórián szerint a cigányság helyzete csak akkor javulhat, ha a romák bekapcsolódnak sorsuk alakításába.

A konferencia egyben a nyitórendezvénye is a Lippai Balázs roma szakkollégium Ötágú síp című projektjének. Ennek során két és fél év alatt húsz hallgató tehetséggondozása valósul meg mentorok segítségével, 160 millió forintos uniós támogatás felhasználásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.