Félrevezető tábla késleltette a parlamenti ülést

A kormány segítséget nyújt a csengeri temetőben megrongált sírok helyreállításához – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az Országgyűlésben egy jobbikos felszólalásra reagálva. Az MSZP differenciált rezsicsökkentést javasolt, a KDNP a fiatalok támogatásáról beszélt, a Fidesz pedig Bajnai Gordon miniszterelnöki tevékenységét kritizálta napirend előtt.

Az elnöklő Latorcai János a néhány perces késéssel kezdődött ülés elején a képviselők elnézését kérte amiatt, hogy kedden reggel nehézséget jelentett a Parlamentbe való bejutás, mert az északi kapunál az építkezési munkálatok miatt téves tájékoztató tábla jelent meg.

Lukács Zoltán (MSZP) a rezsicsökkentés differenciálását javasolta úgy, hogy az átlagfogyasztásnak megfelelő mennyiségig 15 százalékos legyen a csökkenés, de a felett is maradjon meg az árak mérséklődése. Emellett szociális alap létrehozását is kezdeményezte a szénnel, fával és brikettel tüzelő 800 ezer háztartás, illetve a szolgáltatásokból kikapcsolt mintegy 150 ezer háztartás megsegítése érdekében. Szerinte az alapot a Magyar Villamos Művek (MVM) 90 milliárd forintos profitjából lehetne feltölteni.

Fónagy János, a fejlesztési minisztérium államtitkára azt válaszolta: komoly előrelépésnek tekinti, hogy az MSZP-frakció elismeri és szakmai javaslatokkal is támogatja a rezsicsökkentést, ugyanakkor - mondta - a kormány a rezsicsökkentést nem szociális, hanem társadalompolitikai feladatnak tekinti. Felhívta a figyelmet arra, hogy az MVM üzleti eredményének felhasználásával a magyar költségvetés bevételét csökkentenék, vagyis a magyar adófizetőkkel fizettetnék meg a rezsicsökkentést, a kormány azonban ezt az áramtermelő és szolgáltató nagy cégek profitjának terhére kívánja megoldani.

Gaal Gergely (KDNP) arról beszélt, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt az "el lehet innen menni" szemléletmód volt a jellemző, ugyanakkor - felháborító módon - ugyanezek az erők most a fiatalok elvándorlásával riogatnak. A mostani kormány munkahelyvédelmi akciótervvel, a foglalkoztatottak számának növelésével, a pályakezdők támogatásával és családbarát intézkedésekkel segíti a fiatalokat - mondta.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány fiatalokat segítő intézkedéseit sorolva kiemelte a szakképzés átalakítását, az otthonteremtés támogatását, a devizahitelesek segítését és a fiatal vállalkozók támogatását. Ugyanakkor jelezte: ezeken túl az a legfontosabb, hogy a fiatalok higgyenek abban, hogy érdemes itt maradni Magyarországon.

A kormány segítséget nyújt a csengeri temetőben megrongált sírok helyreállításához - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a jobbikos Apáti István napirend előtti felszólalására válaszolva.
A Jobbik képviselője arról számolt be, hogy nemrégiben 111 sírt rongáltak meg a csengeri temetőben. Hozzátette: nem lehet elmenni amellett szó nélkül, hogy két gyermekkorú, cigány származású elkövetőt kerítettek kézre. Ugyanakkor szerinte felnőtt elkövetők is voltak.

A képviselő a kormány támogatását kérte a károk helyreállításához, arra hivatkozva, hogy a kabinet az elmúlt húsz évben zsidó temetők megrongálása esetén azonnal a hozzátartozók segítségére sietett. Hozzátette, a zsidó temetők megrongálását is ugyanolyan bűnnek tartja.

Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában közölte: a rongálási kár az elsődleges adatok alapján eléri a négymillió forintot, de a pontos összeg meghatározása szakértő bevonásával történik majd meg a nyomozás során. Bejelentette, hogy a kormány a szakértői vizsgálatok befejeződését követően, a csengeri önkormányzat bevonásával anyagi segítséget nyújt a megrongált és tönkretett sírok helyreállításához. Hangsúlyozta: a kormány elítéli ezt a gyalázatos tettet, és a rendőrség megtesz mindent annak érdekében, hogy a bűncselekménynek minden elkövetőjét elfogja.

Jelezte: a két gyermekkorú gyanúsított olyan részletes beismerő vallomást tett, ami alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy ők követték el a bűncselekményt. Ugyanakkor arra kérte a képviselőt, hogy ha más elkövetőről is van tudomása, akkor azt jelezze a hatóságoknak. (A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság április 4-én tájékoztatott arról, hogy a rendőrök elfogtak két gyereket, akik a gyanú szerint több mint száz sírt rongáltak meg Csenger köztemetőjében.)

Puskás Imre fideszes képviselő azt mondta, hogy bár Bajnai Gordon szereti magáról azt a mítoszt terjeszteni, hogy ő a politikán felül áll, illetve, hogy miniszterelnökként Magyarországot egyszer már visszarántotta a szakadék széléről, ezek valójában hazug állítások. Bajnai Gordon 2006-tól kormánybiztosként, majd önkormányzati és gazdasági miniszterként részt vett a Gyurcsány-kormány munkájában, miniszterelnökként pedig 1200 milliárd forintos forrásmegvonó csomaggal érte el, hogy Magyarországon nem lett államcsőd többek között az IMF-hitelnek köszönhetően, de ezzel valójában katasztrofális szociális és gazdasági helyzetbe hozta az országot - mondta.

A képviselő úgy fogalmazott: Bajnai nem tanult és nem felejtett, Magyarország azonban igen, ezért soha többet nem ad lehetőséget arra, hogy Bajnai vezesse az országot. Szatmáry Kristóf államtitkár Bajnai Gordon miniszterelnökségének idejét a "klasszikus liberális gazdaságpolitika ámokfutásának" minősítette, amikor mindent szabad volt a nemzetközi pénzügyi szektornak, de nagyjából semmit sem az ország vállalkozóinak és lakosságának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.