Félpályán a forgalom Szlovákia felé

Öt szlovák-magyar határátkelőhely előtt tart ma délután ötig tartó tiltakozó félpályás útlezárást a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda. Megfogalmazásuk szerint indokuk a dunaszerdahelyi rendőri brutalitás és „a magyar kormány tehetetlensége.”

Üdvözöljük Slotákiában! Ezzel a transzparensekre írt jelmondattal fogadja a Szlovákiába tartó autósokat a Jobbik Magyarországért Mozgalom mosonmagyaróvári szervezete a rajkai átkelőnél.

Elnökük, Kopetti Tamás szerint nem készülnek semmiféle erőszakos akcióra, csupán arra hívják fel a figyelmet: tárgyilagosan ki kell vizsgálni a dunaszerdahelyi brutalitást, és – miképpen fogalmazott – a tehetetlen magyar kormánynak pedig végre hatékonyan kell fellépni a hasonló esetek elkerülése érdekében, a magyar állampolgárok védelmében.

Rajkán jelenleg tizenöt autó zárja el az út fél pályáját, rendbontás nem történt.

A vámosszabadi határ előtt reggel kilenc óta a Magyar Gárda demonstrál. A ttiltakozók transzparensükre magyarul és szlovákul is fölírták: “Ne bántsd a magyart!”

Tudósítónk Szlovákiában is érdeklődött a demonstrációval kapcsolatban. Hivatalos nyilatkozatra senki sem vállalkozott, egy rendőr csupán annyit jegyzett meg:

- Figyelünk.

Ez minden bizonnyal megfelelt a valóságnak, ugyanis az átkelőtől tíz kilométerre több rendőrautót, köztük dzsipeket lehetett látni.

A szlovákiai Nagymegyeren magyarokkal beszélgettünk. Egyikük nemrég érkezett Győrből, látta a határátkelő előtt a gárdisták tiltakozását.

– Nehezen viselem a szlovák nacionalizmust – mondta az ötvenes éveinek elején járó férfi. – A dunaszerdahelyi meccsen magam is ott voltam, semmi olyan nem történt, ami a szlovák rendőri brutalitást megmagyarázná. De a magyar gárdistákból sem kérek. Sőt kikérem magamnak, hogy ezek demonstráljanak értünk.

A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint hétfőn demonstrálnak még a Pest megyei letkési átkelőnél és Salgótarjánban is. A Borsod megyei Bánrévére csütörtökre jelentettek be útlezárást.

Komáromban – információink szerint – délután egykor kezdődött a félpályás útlezárás. A két országot összekötő hídra nem mehetnek fel a tiltakozók, ezért az oda vezető Igmándi út félpályáját zárják le délután egytől.

Öt órakor a Magyar Gárda és a Jobbik aktivistái Komáromban találkoznak, s a Rákóczi rakparton rendeznek fáklyás felvonulást.

Foltyatódnak a vandál cselekedetek Szlovákiában

Pozsonyi tudósítónk jelentette, hogy folytatódik Szlovákiában a helységnévtáblák bemázolása. Vasárnapra virradó éjjel Érsekújvárott és több környékbeli településeken szórták le fekete festékkel a magyar feliratokat.

Vasárnap éjjel pedig a felső-csallóközi Somorján barna festékkel leöntötték Milan Rastislav Štefánik szobrát, amely a helyi az evangélikus lelkészi hivatal előtt áll. A neves szlovák politikus fiatal korában, 1888-ban tanult magyarul ebben a kisvárosban. Ennek emlékére állítottak neki szobrot, 1968-ban.

A barbár cselekedetet Domsitz Károly helyi polgármester elítélte és az önkormányzat nevében azonnal feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. „Somorja mindig is a kölcsönös toleranciárjáról volt ismert, nemzetiségi villongások nálunk nem fordultak elő, remélem igy lesz ezután is“ – nyilatkozta lapunknak. Elmondta azt is, hogy már megtették a szükséges előkészületeket a vandál cselekedet eltávolítására. Megfelelő oldószerrel lemossák az alkotást, amely szerencsére nem sérült meg.

Magyar Gárda félpályás útlezárás a letkési határátkelő közelében
Magyar Gárda félpályás útlezárás a letkési határátkelő közelében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.