Közmédia: feloszlik a sztrájkbizottság, kevesebb embert rúgnak ki

Megállapodás született a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a közmédia szakszervezeteinek sztrájkbizottsága között kedden a csoportos létszámleépítésről, aminek eredményeként további húsz fővel csökken az alaptól elbocsátandók száma, bővül a leépítés előtt állók számára létrehozandó segélyalap, és feloszlik a sztrájkbizottság.

A megállapodás szerint az MTVA vállalta, hogy az eredetileg tervezett 255, illetve az utóbb deklarált 215 fővel szemben a csoportos létszámleépítésben érintettek száma nem haladhatja meg a 195-öt. A megállapodás alapján bővültek a méltányossági szempontok is: az MTVA vállalta, hogy külön hangsúlyt helyez a méltányossági kérelmek elbírálása során a nyugdíjra még nem jogosult, 58 év felettiek kérelmeire, és ugyancsak kiemelt helyen lesznek a méltányosság szempontjából a három vagy több, illetve a tartósan beteg gyereket nevelők. A tárgyalások eredményeként több ponton is bővülnek az elbocsátandók juttatásai, amennyiben vállalják a közös megegyezést a munkáltatóval. A segélyalap összességében 31,6 millió forint lesz - közölte az MTVA.

Az MTVA novemberben jelentette be, hogy újabb 255 dolgozótól akar megválni, decemberben meg is kezdték az előzetes értesítések átadását. A mostani elbocsátás is főként a műsorkészítőket érinti. A rádiós területen felszámolták a több évtizedes hagyományokkal rendelkező regionális műsorsugárzást, az öt vidéki stúdiótól hozzávetőleg negyven dolgozót bocsátanak el. A tévéktől több neves riportert és szerkesztőt is elküldenek. A kulturális műsorok szerkesztőségeinek megcsonkítása miatt felmondott Rockenbauer Zoltán főszerkesztő. A szórakoztató műsorok közül csaknem 70 százalékkal csökkentették a DTK-show stábját, ami miatt D. Tóth Kriszta is felmondott. Előzetes értesítést kapott a Megoldások Magazinja nevű fogyasztóvédelmi műsort készítő szerkesztőség csaknem hetven százaléka is.

Ez egyébként a harmadik csoportos leépítés az összevont közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, és a mostani leépítéssel együtt körülbelül 2000-re csökken az MTVA dolgozóinak létszáma. A csoportos leépítés szabályai szerint az érintettek decemberben csak előzetes értesítést kaptak arról, hogy a munkaadó meg kíván tőlük válni. Harminc nap elteltével, tehát ezen a héten kapják meg a hivatalos papírt arról, hogy elküldik őket. A legalább egy hónapos felmondási idő után, várhatóan február közepén szüntetik meg a munkaviszonyukat. 

Lázár András, a sztrájkbizottság elnöke lapunknak azt mondta, az elmúlt év vége óta zajló intenzív tárgyalásokon a szakszervezetek elérték, hogy a munkáltató kibővítse korábbi, a központi üzemi tanáccsal folytatott, és eredménytelenül zárult tárgyalásain tett ajánlatát. A sztrájkbizottságot létrehozó szakszervezetek továbbra sem tartják indokoltnak a létszámleépítést a közmédia műsorainak gyártására létrehozott alapnál, különös tekintettel a költségvetés által a közmédiának nyújtott jelentős anyagi támogatás mellett. Miután a tárgyalásokon bebizonyosodott, hogy a munkáltatót a szakszervezetek erről meggyőzni nem tudják, az együttműködés, a megállapodás útját választották, amivel meggyőződésük szerint némileg könnyíteni tudják a csoportos létszámleépítésben érintettek helyzetét, enyhíthetik az ntézkedés hatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.