Feloszlatták az LMP Fejér megyei szervezetét

Az LMP hétvégi kongresszusán egy gazdasági átvilágítás eredményére hivatkozva feloszlatták az LMP Fejér megyei szervezetét, a testület tagjait kizárták a pártból. Schiffer András frakcióvezető szerint szabályosan került sor a feloszlatásra, elkerülhetetlen volt a lépés. Eközben a párt országos választmányában a hétvégén két tagcsere is történt.

Zsoldos Péter, volt megyei választmányi tag az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, neki úgy tűnik, hogy a párt vezetése néhány embert szeretett volna eltávolítani az LMP-ből és akikkel nincs problémájuk, azokat később biztosan arra kérik: térjenek vissza. Hozzátette, a feloszlatást jogellenesnek tartja, mert a párt alapszabálya szerint a szavazást meg kellett volna előzze egy kongresszusi vitának is, de erre nem került sor.

Elmondása szerint már tavasszal értesültek arról, hogy vizsgálat folyik ellenük. Erről, mint mondta, úgy szereztek tudomást, hogy március környékén ki kellett volna fizetniük egy nagyobb összeget, de erre nem voltak képesek, mert addig egész évben nem kaptak pénzt a párt központjától. Amikor erre rákérdeztek, akkor kiderült, hogy eljárás folyik ellenük, ezért annak lezárultáig nem jutnak hozzá az őket megillető összegekhez.

Később kaptak néhány százezer forintot, amiből rendezték a kintlévőségeiket, tőlük viszont bekérték az európai parlamenti választások óta készült összes gazdasági kimutatásukat - közölte Zsoldos Péter. Az iratokkal kapcsolatos vizsgálatokat végül a párt etikai, illetve számvizsgáló bizottságai folytatták le és ezek alapján döntött a kongresszus.

A szervezet feloszlatásával a megyei tagok is elveszítették a párttagságukat. Zsoldos Péter és mások is állítják, hogy erről hivatalos értesítést egyelőre nem kaptak, de hétfőn már a belső levelezőrendszerekbe sem tudtak belépni. Zsoldos Péter azt mondta, hogy a rendszertől kapott egy üzenetet, hogy miután nem párttag, így leiratkozott a levelezőlistáról.

A volt választmányi tag szerint - aki már nem is akar majd visszalépni - komoly belső demokratikus kérdéseket vet fel, hogy egy körülbelül negyven fős tagságot eltávolítanak, aztán "szemezgetve fognak néhányat visszavenni".

Az MTI tudomása szerint egy LMP-s politikust nem érint a kizárás, mert Szabó Zsolt, aki Fejér megyéből került be az országos választmányba, néhány héttel az ülés előtt átlépett egy másik megyei testületbe.

Az MTI-nek nyilatkozók egy, a Fejér megyével nem összefüggő, de a kongresszusi ülést érintő ügyről is beszéltek. Az országos választmányban a hétvégén két tagcsere is történt, abból távozott Berze Márton és Dorosz Dávid. Többen is megerősítették az MTI-nek azt az információját, hogy a két politikust egy bizalmatlansági támadás érte és ők ezért döntöttek a lemondás mellett. Hozzátették, hogy eközben Karácsony Gergely szavazást kért maga ellen, de őt a választmány megerősítette a posztján.

Az MTI kérdésére Dorosz Dávid egyébként szerdán azt mondta, magánéleti, személyes okok miatt döntött úgy, hogy távozik a választmányból, mert jelenleg nem képes egyszerre ellátni azt és a képviselői munkát is.

Schiffer András frakcióvezető az MTI-nek úgy reagált, hogy a párton belül már évek óta hallatszottak olyan hangok, hogy "rendet kell teremteni Fejér megyében". Hozzátette, hogy a parlamenti és az önkormányzati választási eredmények is messze elmaradtak attól, amit a megyében várni lehetett, a jelöltállítás pedig "egészen siralmas volt". Hangot adott annak a meglátásának is, hogy Dunaújváros kivételével a megyei LMP sehol nem folytatott valódi politikai tevékenységet.

Azt is elárulta, hogy a megyében folyamatosak voltak a konfliktusok és a választmány felé a számvizsgáló és az etikai bizottságtól is világos jelzés érkezett, "hogy nincs más eszköz a kezünkben, mint az oszlatás". Hangsúlyozta, hogy a kongresszus nagy többséggel támogatta ezt a napirendi pontot és habár a feloszlatás együtt járt azzal, hogy a Fejér megyei LMP-sek automatikusan elveszítették a tagságukat. Nekik viszont lehetőségük van arra, hogy egy könnyített tagfelvételi eljárás során visszanyerjék azt.

Schiffer András kijelentette azt is, hogy a döntést teljesen szabályosan hozta meg a kongresszus. Arra a felvetésre, hogy Szabó Zsolt néhány héttel korábban lépett át egy másik szervezetbe, azt felelte: választmányi tagjuk abba a furcsa helyzetbe került, hogy neki kell menedzselnie a megyei újjáépítést, de ezt nem tehette volna meg, ha nem jelentkezik át máshová, mert akkor nem lenne párttag.

Dorosz Dávid választmányból való távozását úgy kommentálta, hogy a politikushoz tartozik a parlamenti frakciójukon belül a teljes kül-, biztonság-, rendészeti- és nemzetpolitika. Elmondta azt is, hogy már tavasszal is kérdéses volt, hogy a képviselő képes lesz-e az összes feladatát egyszerre ellátni, most viszont emiatt is döntött a távozás mellett.

A Karácsony Gergely által kért bizalmi szavazást azzal magyarázta, hogy egy belső döntés előkészítési folyamattal kapcsolatban komoly kérdőjelek merültek fel a tagságon belül. A frakcióvezető-helyettes ezután kért bizalmi szavazást, de ezen támogatást kapott a kongresszustól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.