Havi ötmilliárd forintot bukik a főváros

A fővárosi költségvetés elfogadásáig Budapest havi ötmilliárd forinttal kevesebbet kap az államtól. A közgyűlés nem oszlatta fel magát (ezt az ellenzék kezdeményezte), mivel egyik oldal sincs többségben.

A Fővárosi Közgyűlés feloszlatását kezdeményezte a Fidesz-KDNP és az MDF-frakció a testület csütörtöki ülésén, az önkormányzat átmeneti gazdálkodásról szóló rendeletmódosításához kapcsolódva.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető az indítvány ismertetésekor közölte: mivel a közgyűlés nem fogadta el március 15-éig és az április végi póthatáridőig sem a főváros költségvetését, a legelemibb törvényi kötelezettségének sem képes eleget tenni.

A közgyűlésben jelenleg patthelyzet van, az MSZP-SZDSZ-koalíciónak és az ellenzéknek is 33-33 képviselője van. A feloszlatásról minősített szavazattal, 34 támogatással lehetne csak dönteni.

A Független Hírügynökség tudósítása szerint a főváros vezetése azt tervezte, májusban rendkívüli közgyűlésen tárgyalnak a költségvetésről és meghosszabbítják az átmeneti finanszírozást május végéig. Ekkor nyújtotta be módosító indítványát Tarlós István, a fővárosi Fidesz, Bagdy Gábor, a KDNP és Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője, amelyben azt javasolták, hogy a Fővárosi Közgyűlés mondja ki feloszlását.

Az ellenzéki javaslatról hosszas politikai jellegű vita bontakozott ki, amelynek során kölcsönösen egymást okolták azért, hogy a városnak még mindig nincs költségvetése. Az ellenzékiek felrótták a városvezetésnek, hogy csak alibitárgyalásokat folytatott velük a költségvetésről addig, míg Hunvald György le nem mondott mandátumáról. Tarlós István szerint az alibitárgyalásokat jól mutatta az is, hogy a főváros 2010 utáni működését jelentősen befolyásoló kérdésekről nem is kívántak velük egyeztetni. Tarlós István és Hock Zoltán (MDF) úgy vélte, hogy a főváros egyre nagyobb eladósodásáról vagy a BKV helyzetének rendezéséről mindenképpen érdemi vitát kellene folytatni a frakcióknak.

A városvezető koalíció képviselői azt hangoztatták: az ellenzék nem kívánt érdemben részt venni a költségvetés megalkotásában, ezért jutottak holtpontra a tárgyalások. Amikor pedig kiderült, hogy Hunvald György helyét be lehet majd tölteni, akkor megpróbálják kimondatni a feloszlást. Az ellenzék szerint viszont február óta nem tud érdemi munkát végezni a közgyűlés. Kifogásolták az is, hogy az érdemi költségvetési tárgyalások megszakadtak, mikor kiderült, hogy a koalíciónak meglesz az egyfős többsége.

A név szerinti szavazáson nem született meg a minősített többség, ami 34 voksot jelentett volna. A fővárosi képviselők közül 33-an igennel, 33-an nemmel szavaztak.

A közgyűlés két fideszes tartózkodással döntött arról, hogy újabb egy hónappal meghosszabbítja a Fővárosi Önkormányzat átmeneti finanszírozásról szóló rendeletét. Ez alapján költségvetés hiányában is tovább működhet az önkormányzat és annak intézményei. Az államtól azonban a költségvetés elfogadásáig havonta mintegy ötmilliárd forinttal kevesebb támogatást kap a főváros.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a Fővárosi Közgyűlés ülésén
Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a Fővárosi Közgyűlés ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.