Félnek a közszolgák: aki kimegy tüntetni az utcára, ott is marad

Közszolgálati dolgozók követeltek béremelést a gazdasági minisztérium előtt. Néhány százan voltak, a szervezők szerint azért csak ennyien, mert sokan félnek: ha kimennek az utcára, elveszítik az állásukat.

Tele a puttonyunk! jelmondattal nagyjából kétszáz közszolgálati dolgozó tartott demonstrációt béremelést követelve Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által szervezett demonstráció résztvevői azonnali ötszázalékos, de legalább a 10 ezer forintot elérő béremelést követeltek a kormánytól.

„A munkáltató olyan biorobotokká nevelte a dolgozókat, akik a munkahelyen nem mernek beszélni, kérdezni és véleményt mondani”
„A munkáltató olyan biorobotokká nevelte a dolgozókat, akik a munkahelyen nem mernek beszélni, kérdezni és véleményt mondani”
Máthé Zoltán / MTI

A tüntetők jelképesen virgácsot küldtek a kormánynak, amivel arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a közszolgálatban dolgozóknak 2008 óta egyharmadával csökkent a reálkeresete és a 2015-ös költségvetésben sem szerepel béremelés.

Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára azt hangsúlyozta, hogy a bérrendezések elmaradása miatt veszélybe került a közszolgálat. Úgy vélekedett: azért jelentek meg csak néhány százan a demonstráción, mert mindenki félti az állását, attól fél, ha a jogaiért kimegy az utcára, ott is marad.

A teljes közszolgálati szférában követelik az életpályamodell bevezetését, amelynek nyomán 2017-re legalább a 2008-as fizetések reálértékét elérhetné a közszolgálati dolgozók jövedelme, közölte.

Bárdos Judit, a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a munkáltató olyan biorobotokká nevelte a dolgozókat, akik a munkahelyen nem mernek beszélni, kérdezni és véleményt mondani.

Földiák András, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke szégyennek nevezte, hogy 20 éves munkaviszony után, felsőfokú végzettséggel a bérminimumot, vagyis havi 87 ezer forintot viszi haza a munkatársak zöme.

Sebes József, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetségi Tanácsának tagja azt követelte, hogy a cafeteria összege érje el a versenyszféra színvonalát és szüntessék be a közszolgálatban a törvénytelen túlóráztatást, illetve töröljék el a bizalomvesztés jogintézményét.

Ferenc Norbert szociális munkás úgy fogalmazott, hogy a "hivatásból szívatás lett". Ennek pedig az az eredménye, hogy a fiatal diplomások gazdasági menekültként külföldön keresik a boldogulást.

A demonstráció résztvevői a Mikulás-nap alkalmából egy puttonyba helyezték el a követeléseiket, amelyet elküldtek a kormánynak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.