Félnek a betegségtől, de kerülik az orvost

Akut panasszal az esetek több mint 90 százalékában nem fordulnak orvoshoz, noha a legtöbben félnek a betegségtől vagy az esetleges szövődményektől – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 16 százaléka soha, 79 százalékuk csak a tünetek súlyosbodása esetén fordul akut panaszokkal orvoshoz annak ellenére, hogy a konzultációt elhagyók több mint háromnegyede tart az esetleges szövődményektől. A középkorúak (36 és 55 év között) egyötöde soha nem megy el szakemberhez, az idősebbek 84 százaléka is csak akkor, ha a panaszok fokozódnak.

Amikor a kutatást végzők arról faggatták a megkérdezetteket, ha félnek, akkor miért nem mennek mégis szakemberhez, a válaszadók harmada azt válaszolta: egyszerűen nem szeret orvoshoz járni, 29 százalék pedig nem akar gyógyszereket szedni. A fiatalok körében a legnagyobb arányban az volt az indok, hogy nincs idejük orvoshoz menni. A válaszadók 12 százaléka feleslegesnek tartják az orvosi konzultációt, úgy vélik: tudják, milyen kezelést javasolna a szakértő. Az egyéb említések között leggyakoribb válasz azt volt, hogy félnek a munkahely elvesztésétől.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.