Félmilliárdon bukhat a fővárosi költségvetés?

Az újpesti szakrendelő 500 milliós felújításán múlhat a fővárosi önkormányzat költségvetésének az elfogadása, a (liberálisokkal együtt) egyfős többségben lévő MSZP egyik képviselője ugyanis ehhez köti támogatását.

Ismét bizonytalanná vált az, hogy lesz-e költségvetése csütörtökön a Fővárosi Önkormányzatnak, hiába lesz ugyanis meg az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége az új képviselő eskütételével, Szalkai István szocialista képviselő nem szavazza meg a büdzsét, ha az ahhoz benyújtott módosítását nem fogadják el.

Szalkai István kedden az MTI-nek azt nyilatkozta, hogyha meglesz az igen mostoha körülmények közt működő újpesti szakrendelő felújításához a kétharmados, 500 millió forintos fővárosi támogatás, akkor megszavazza a költségvetést. Ha nem fogadják el az ez ügyben benyújtott költségvetési módosítását, akkor nem szavazza meg a büdzsét.

A politikus emlékeztetett rá, hogy korábban Horváth Csaba (MSZP) főpolgármester-helyettes már megegyezett a kerülettel abban, hogy a főváros támogatja a rendelő felújítását, amelyhez a kerület 250 millió forintot adna.
Szalkai István úgy véli, ha nem szavazza meg a költségvetést, akkor frakciótársai "valószínűleg morcosok lesznek, és nem kapok majd puszit a lányoktól".

A politikus közölte azt is, hogy a kerület a felújítás után sem venné át a szakrendelőt, az maradna a fővárosi tulajdonú Károlyi Sándor Kórház része. Ha ugyanis leválasztanák a rendelőt a kórházról "azzal gyakorlatilag mi vernénk bele az utolsó szöget a kórház koporsójába" - mondta. Hozzátette, hogy a jelenlegi keresztfinanszírozási rendszer miatt megszűnne a fekvőbeteg-ellátás egy ilyen lépés következtében. Ezáltal 250 ezer újpesti és rákospalotai ember ellátását lehetetlenítenék el.

A szakrendelő áldatlan viszonyait jelzi, hogy a Fóti úton egy óvodában működik a tüdőszűrő állomás. Ennek a több mint fél évszázados röntgengépnek nem biztos, hogy a legjobb helye egy óvodában van - mondta a képviselő.
A fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció költségvetést módosító közös indítványa mintegy 2,1 milliárd forint. Ennek tételei között nem szerepel a Szalkai István által szorgalmazott módosítás.

A főváros költségvetését március 15-ig kellett volna elfogadni. A március 16-i fővárosi közgyűlési tárgyalás során ez meghiúsult, mivel az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége megszűnt azáltal, hogy február 12-én előzetes letartóztatásba került Hunvald György (MSZP) képviselő. A várost vezető koalíció egyfős többsége csütörtökön helyreállhat, ha a múlt héten mandátumáról lemondott Hunvald György utóda, Kivágó Iván Györgyné leteszi képviselői esküjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.