Félmilliárd forint múlt egyetlen szavazaton

Ötszáz millió forint fedezetvállalástól esik el a Csokonai Színház, mert a debreceni közgyűlésben az erről szóló előterjesztés 26 helyett csak 25 igen voksot kapott a Fidesz-frakciótól. Kósa Lajos polgármester nem volt jelen a szavazáson.

Mindössze egyetlen szavazaton múlt, hogy a csütörtökön ülésező debreceni közgyűlés nem szavazta meg azt az előterjesztést, amelynek értelmében az önkormányzat által fenntartott Csokonai Színház 500 millió forint fedezetvállalást kapott volna jelmez-, díszletkészítő és tároló műhelyének elhelyezésére. Holott az idő sürget: a színháznak csak idén novemberig van szerződése a jelenlegi műhelycsarnok bérletére, ezért mihamarabb döntést kell hozni arról, hogy a teátrum a jövőben hol tárolja majd a díszleteket, jelmezeket, s hol helyezik el a díszletkészítő műhelyt.

Ahhoz, hogy a színház megkaphassa az 500 milliós fedezetvállalást, a közgyűlésben legalább 26 képviselőnek kellett volna igennel szavaznia, ám mindössze 25 igen voks született. Ez azért furcsa, mert a közgyűlésben a Fidesz-frakciónak 29 tagja van, plusz a harmincadik szavazat Kósa Lajos polgármesteré. A mostani szavazáskor azonban nem volt jelen Kósa Lajos, hiányzott az államtitkárrá kinevezett Halász János és Kovács Zoltán, akiknek a helyét még nem töltötték be, további egy képviselő pedig szabadságon volt.

Az ügyről Racsmány Gyula, az előterjesztést benyújtó vagyongazdálkodási osztály vezetője azt mondta: az augusztusi közgyűlésen feltétlenül meg kell oldani a problémát, hiszen a törvény szerint a fenntartó önkormányzatnak biztosítania kell a színház számára a feladat ellátásához szükséges vagyont. Ha ezt a város nem teszi meg, akkor a Csokonai Színház nem tudja ellátni a feladatát. Mint mondta, több megoldási lehetőség merült föl a műhely és a raktár elhelyezésére, s remélhetőleg a közgyűlés megoldja a kérdést. A probléma súlyosságát jelzi, hogy egy városházi vezető a kínos ügy következményeiről így fogalmazott: tragikus a helyzet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.