Félmilliárd az egyházaknak, mert „szeretik egymást”

Debrecen önkormányzata az idei költségvetésében 500 millió forintot különít el az egyházi fejlesztések támogatására – jelentette be a megyeszékhely polgármestere. Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök szerint a debreceniek így tekintenek rájuk: „nézzétek, hogy szeretik egymást”.

Papp László (Fidesz-KDNP) városházi dolgozószobájában fogadta a Tiszántúli Református Egyházkerület, a debreceni székhelyű hajdúdorogi görög katolikus főegyházmegye és a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye vezetőit, akikkel a források felhasználásáról egyeztetett.

A polgármester közölte, Debrecen életében jelentős szerepük van az egyházaknak, ezért rendkívül fontos, hogy a szorosabb együttműködést az egyetem, a gazdaság szereplői és más intézmények mellett az egyházakra is kiterjesszék. Hozzátette, hogy a nagyobb egyházak után a következő napokban - még a városi költségvetés elfogadása előtt - a helyi kisebb egyházak képviselőivel egyeztet a városvezetés az együttműködésről.

Papp László kiemelte: az egyházakkal folytatott, az oktatás, az egészségügy, a szociális területek és a karitatív munka terén eddig is példaszerű együttműködést szeretnék kiterjeszteni, összehangoltabbá tenni.

Hozzátette: azért hívta év eleji kerekasztal-megbeszélésre a püspököket, hogy a város tisztában legyen az igényekkel, és egyeztessenek a debreceni településfejlesztési programban biztosított félmilliárdos forrás felhasználásáról.
Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Palánki Ferenc megyéspüspök a találkozó sajtónyilvános kezdetén egyaránt országosan példamutatónak nevezte, hogy a város önkormányzata költségvetési szinten is elkötelezi magát az egyházak támogatására.

A református püspök elmondta: a városban húsz református egyházközség működik, s a református egyházban Debrecen a Tiszántúl lelki-szellemi központja. Fekete Károly utalt a református kollégiumban most is zajló, hamarosan befejeződő felújítási munkálatokra is.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita köszönetet mondott azért, hogy a város két ingatlant adott használatba a debreceni érseki hivatal és egy kollégium kialakítására. A tervek elkészültek, a munkák kormányzati támogatással hamarosan megkezdődnek, de - mint hangsúlyozta - nemcsak épületekkel gazdagodik a város, hanem remélhetőleg azzal a szellemi élettel, lelkiséggel is, amelyet a görögkatolikus egyház kínál.

"Nézzétek, hogy szeretik egymást" - utalt a nem hívőknek az őskeresztényekre tett szavaira Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök. Reményét fejezte ki, hogy a debreceniek is hasonlóan tekintenek a város három új püspökére: "nézzétek, hogy szeretik egymást, hogy tudnak együtt dolgozni közös célokért, hogy tudják közös Krisztus-hittel Isten országát építeni Debrecenben is".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.