Felmentették Ice-T-ügyben a Tilos Rádiót

A Tilos nem sértett törvényt és megszüntették az eljárást, aminek egyébként semmi köze az új médiatörvényhez, mert még a régi szerint indult - szögezi le a Médiatanács.

Megszüntette a Tilos Rádió ellen indított közigazgatási eljárást a médiatanács. A testület úgy döntött, hogy a Tilos Rádió nem sértett törvényt az Ice-T-szám lejátszásával.

Az eljárás egy magánszemély bejelentése miatt indult, aki kifogásolta, hogy még szeptemberben, egy hétköznap délután előzetes figyelmeztetés nélkül játszották le Ice-T „It's on" című számát, ami obszcén, erőszakra buzdít és káros a fiatalok egészséges erkölcsi-szellemi fejlődésére.

A Médiatanács november 3-i ülésén megtárgyalta a panaszt, és a döntések előkészítéséért felelős hivatala javaslatára úgy határozott, hogy megbízza a Monitoring Szolgálat szakértőit a kifogásolt műsorrészlet hatósági vizsgálatának, vagyis tartalmai-szakmai elemzésének az elvégzésével - idézi fel blogjában a történteket a Médiatanács. A Monitoring Szolgálat azt az álláspontot alakította ki, hogy az elhangzott zeneszám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei.

 

A hivatal Tartalomfelügyeleti Főosztálya december 13-án kelt levelében megküldte a médiaszolgáltatónak a hatósági ellenőrzés megállapításait, és lehetőséget biztosított számára, hogy az ügyben nyilatkozatot tegyen. A Tilos az interneten közzétette a levelet.

Nem ez az első eset, hogy a hatóság eljár hasonló ügyben - emlékeztetnek. Az ORTT 2007-ben például – szintén panaszra – a Petőfi Rádió műsorát vizsgálta. A Petőfi 2007. június 1-jén 14 óra 8 perces kezdettel leadta Ganxsta Zolee és a Kartel „Keleti oldal – nyugati oldal” című számának vágatlan változatát. Az ügyben elmarasztaló határozat született. De emellett számos panasz és vizsgálat volt már hasonló ügyekben.

A Tilos Rádió ügyének vizsgálata jóval az új médiatörvény megszületése előtt kezdődött, és bár sokan összemossák az Ice-T ügyet a törvény körül kialakult vitával, a kettőnek nincs köze egymáshoz - szögezik le.

A Médiatanács továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban. Ugyanakkor a kiskorúak érdekeinek védelme továbbra is a hatóság munkájának egyik fontos eleme marad, amely alapvetően európai uniós jogalkotási kötelezettségből fakad, és kifejezésre juttatja a társadalom és a jogrendszer egészséges önvédelmi reflexeit is - írják a bejegyzésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.