Felmentette a bíróság a volt titokminisztert

Nem követte el a hamis tanúzás bűncselekményét Szilvásy György volt titokminiszter – mondta ki első fokon a bíróság. Az ügyészség szerint Szilvásy csak hazudta, hogy fizetett a telkén elültetett facsemetékért, de a vád elbukott.

Felmentette Szilvásy György volt titokminisztert az ellene hamis tanúzás miatt emelt vád alól a Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden – közölte Sebes György, Szilvásy jogi képviselője. Az egykori miniszter Benedek Fülöp, az agrártárca volt államtitkára közreműködésével még 2006-ban facsemetéket vásárolt, ám a vád szerint valótlanul állította, hogy azokért fizetett volna.

Az alapügy egyébként másról szól: Benedek állítólag fiktív tanácsadói szerződéseket kötött egy faiskolával, és ezzel „fizetett” a facsemetékért, amelyeket különböző helyeken – többek között Szilvásy telkén – ültettek el. Így tulajdonképpen állami pénzen vásárolt.

A volt minisztert azért hallgatták ki tanúként, mert ötszázezer forint értékben hozzá is kerültek csemeték. Ő ezt nem is tagadta, de az ügyészség álláspontja szerint a növények ellenértékét nem egyenlítette ki. Szilvásy viszont határozottan állította, hogy fizetett, bár ennyi idő után arra már nem emlékszik, hogy Benedek Fülöpnek, a titkárának vagy a telkén dolgozó építésvezetőnek adta át a pénzt.

Sebes György szerint meglehetősen abszurd helyzet állt elő, mert a Benedek elleni vádban még egyetlen tárgyalást sem tartottak, miközben Szilvásyt sietve bíróság elé állították. Pedig a jogszabályok egyértelműen fogalmaznak: hamis tanúzást az követhet el, aki egy ügy lényeges körülményeire vonatkozóan tesz valótlan nyilatkozatot. Az ügyvéd szerint azonban még nincs „ügy”, ráadásul nem is tekinthető lényeges körülménynek, hogy Szilvásy hamisan vallott-e, amikor azt állította, hogy fizetett.

Egyébként a bíróság – amely a különös időzítés miatt nem volt egyszerű helyzetben – egyértelműen arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyészség semmilyen érdemi bizonyítékkal nem tudta alátámasztani a hamis tanúzás vádját. Azt ugyanis még Benedek sem cáfolta, hogy Szilvásy valóban fizethetett, bár később ez a pénz soha nem került elő.

Az ügyész az ítélet ellen a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezést jelentett be.

Szilvásy György
Szilvásy György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.